Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Pääkirjoitus

Lapin hy­vin­voin­tia­lueen päätös mak­sut­to­mas­ta eh­käi­sys­tä kai­kil­le alle 25-vuo­tiail­le on ter­ve­tul­lut – eri­ar­voi­suus on näkynyt maa­kun­nas­sa monin eri tavoin

Alle 25-vuotiaat ovat oikeutettuja maksuttomaan ehkäisyyn Lapissa.
Alle 25-vuotiaat ovat oikeutettuja maksuttomaan ehkäisyyn Lapissa.
Kuva: Pirjo Natunen
Pääkirjoitus // 14.2.2023

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri – käytännössä Meri-Lappi – on ollut jo pitkään valtakunnan kärkijoukoissa nuorille aikuisille tehtyjen raskaudenkeskeytysten määrässä, eivätkä muunkaan Lapin aborttiluvut mairittele maakuntaa. Paljon paremmin ei ole mennyt sukupuolitautirintamalla.

Nyt ongelmaan ollaan vihdoin puuttumassa toden teolla. Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti äsken, että koko Lapissa otetaan käyttöön alle 25-vuotiaille maksuton ehkäisy (LK 11.2.).

Tähän saakka ehkäisy on ollut maksutonta muutamissa Lapin kunnissa, joista niissäkin osassa palvelua on rajoitettu eri tavoin, kuten muun muassa iän, sukupuolen ja kotipaikkakunnan perusteella. Lisäksi Enontekiö, Kemi, Kemijärvi, Sodankylä ja Tornio ovat olleet mukana valtakunnallisessa maksuttoman ehkäisyn kokeilussa viime vuodesta alkaen.

Jatkossa Lapissa asuvat alle 25-vuotiaat eivät ole enää ehkäisyn osalta eriarvoisessa asemassa, vaan samat palvelut koskevat heitä kaikkia asuinpaikasta riippumatta. Ehkäisyvälineiden lisäksi palvelupakettiin kuuluvat seksuaalineuvonta ja -kasvatus.

Eriarvoisuutta on lisännyt osaltaan esimerkiksi varallisuus ja vanhempien kielteinen asenne ehkäisyyn – moni nuori ei halua tai kehtaa kysyä ehkäisyyn rahaa vanhemmiltaan.

Koko maakunnan kattavalle maksuttomalle ehkäisylle, kuten myös entistä perusteellisemmalle seksuaalineuvonnalle ja -valistukselle on ollut Lapissa jo pitkään todellinen tarve.

Tuoreimmat kouluterveyskyselyt kertovat, että yhä harvempi lappilaisnuori käyttää ehkäisyä yhdynnässä. Liian moni tuntuu olevan täysin tietämätön suojaamattoman seksin riskeistä ja mahdollisista seurauksista, kuten ei-toivotusta raskaudesta sekä seksitaudeista ja niiden yhteydestä lapsettomuuteen.

Nuoret toivovat saavansa ehkäisypalveluista nykyistä enemmän tietoa erityisesti koulussa ja sosiaalisessa mediassa. Helppoutta halutaan myös ehkäisyvälineiden saantiin. Nyt sitä on luvassa.

Esimerkiksi Kemin ehkäisyneuvolassa otetaan käyttöön kuluvalla viikolla lokeroautomaatti, jonka tarkoituksena on ehkäisyasioinnin kynnyksen mataloittaminen.

Jatkossa lappilaisnuoret saavat maksuttoman ehkäisyn joko keskitetysti ehkäisy- tai seksuaaliterveysneuvolasta tai hajautetusti sekä ehkäisyneuvolasta että koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta.

Vaikka seksi ei ole ollut enää aikoihin kansallinen tabu, siihen liittyy yhä turhaa häveliäisyyttä. Seksuaalisuus ja sitä myöten myös ehkäisy on osa ihmisten – myös nuorten – normaalia arkea. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen on kaikin tavoin järkevää, koska sillä on iso merkitys paitsi kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin myös kansanterveyteen.

P.S.

Synkkää on ja synkemmäksi käy. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan suomalaiset uskovat globaalien ongelmien kehittyvän huonompaan suuntaan lähitulevaisuudessa (LK 11.2.). Pessimismilistan kärjessä ovat kyberhyökkäykset, tietomurrot ja pakolaiskriisi, kun taas ihmiskunnan kohtalon kysymyksiksi julistetut ilmastonmuutos, ympäristöongelmat ja luontokato yltävät listalla hädin tuskin kymmenen joukkoon. Tosin tältäkään osin syytä isompaan huoleen ei ole, sillä enemmistö näkee niidenkin kehityksen umpisynkkänä.