Liikenne: Puu­ta­va­ra­pu­la rat­ke­si: Jeesiön sil­ta­työ­maa So­dan­ky­läs­sä sai parrut läheltä – työ­maal­la ura­koi­va 72-vuo­tias Pekka Tor­vi­nen on sa­han­nut puuta 16-vuo­tiaas­ta lähtien

Pääkirjoitus: Lapin kes­kus­ta­joh­don on poh­dit­ta­va, onko Väy­ry­ses­tä enemmän haittaa vai hyötyä eh­dok­kaa­na – tilanne on puo­lueel­le nolo ja kiu­sal­li­nen

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Län­si­maat sopivat uusista ras­kais­ta pa­kot­teis­ta: Ve­nä­läis­pank­ke­ja sul­je­taan Swift-mak­su­jär­jes­tel­män ul­ko­puo­lel­le, Venäjän kes­kus­pan­kin varat "hal­vaan­nu­te­taan"

Putinin kyky rahoittaa sotakoneistoaan halutaan lamauttaa, sanoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Kiova/Bryssel/Helsinki
EU ja sen kumppanit työskentelevät lamauttaakseen presidentti Putinin kyvyn rahoittaa sotakoneistoaan, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoessaan uusista toimista.
EU ja sen kumppanit työskentelevät lamauttaakseen presidentti Putinin kyvyn rahoittaa sotakoneistoaan, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoessaan uusista toimista.
Kuva: Andrzej Lange

EU ja Yhdysvallat liittolaisineen ovat sopineet sulkevansa tiettyjä venäläisiä pankkeja kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Maat kertoivat puolenyön jälkeen sunnuntaina Suomen aikaa sopineensa uusista taloudellisista pakotteista Venäjää kohtaan sen Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi. Toimista ovat sopineet EU, Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Kanada.

– Euroopan unioni ja sen kumppanit työskentelevät lamauttaakseen (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin kyvyn rahoittaa sotakoneistoaan, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoessaan uusista toimista.

Von der Leyen sanoi esittävänsä ehdotukset EU-johtajille, jotka voivat pyytää niihin muutoksia.

Uudet pakotteet kohdistuvat kaikkiin niihin pankkeihin, joille kansainvälinen yhteisö on aiemmin asettanut pakotteita, sekä tarvittaessa muihin instituutioihin, sanoi Saksan hallituksen tiedottaja lausunnossaan.

– Tarkoituksena on katkaista nämä instituutiot kansainvälisistä rahoitusvirroista, mikä rajoittaa massiivisesti niiden maailmanlaajuista toimintaa, Saksan lausunnossa sanottiin.

Osana uusia toimia puututaan myös Venäjän keskuspankin varoihin, jotka von der Leyenin mukaan "halvaannutetaan".

– Tämä tekee keskuspankille sen omaisuuden likvidoimisesta mahdotonta, von der Leyen sanoi.

Tarkoitus on estää Venäjän keskuspankkia pönkittämästä valuuttavarantojensa avulla putoavan ruplan arvoa, kirjoittaa uutistoimisto AFP. Pankin kansainvälisten valuuttavarantojen arvoksi arvioidaan AFP:n mukaan yli 600 miljardia dollaria.

– Venäjän on pystyttävä myymään niitä varantoja ja ostamaan ruplaa tukeakseen valuuttaansa, sanoi AFP:lle kommentoinut anonyymi yhdysvaltalaisvirkamies.

– Jos se ei voi ostaa ruplaa lännen rahoituslaitoksilta, rupla putoaa entisestään.

"Kultaisia passeja" rajoitetaan

Länsimaat aikovat myös estää Vladimir Putinin hallintoon kytköksissä olevia varakkaita venäläisiä hankkimasta niin sanottuja kultaisia passeja eli ostamasta muiden maiden kansalaisuuksia itselleen tai perheenjäsenilleen.

Pakotteiden täytäntöönpanoa varten muodostetaan transatlanttinen työryhmä.

– Vielä tänään ilmoittamiemme toimenpiteiden lisäksi olemme valmiita ryhtymään lisätoimiin saadaksemme Venäjän vastuuseen hyökkäyksestään Ukrainaa vastaan, maat päättävät yhteislausumansa.

Venäjän mahdollinen sulkeminen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle on herättänyt paljon keskustelua. Swift-sulkua on pidetty tehokkaana toimena, koska järjestelmä on hyvin keskeinen pankeille ja rahoituslaitoksille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vedonnut EU:hun, että Venäjä suljettaisiin Swift-järjestelmän ulkopuolelle. Saksa, Italia, Unkari ja Kypros ovat kuitenkin olleet aiemmin Swift-sulun suhteen vastahakoisia.

Nyt julkistetuissa toimissa Swift-sulku on rajattu tiettyihin pankkeihin.