Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

La­ji­ko­kei­lu­ja kou­lu­päi­vään –  Tai­de­vau­nu kiertää Ro­va­nie­men pe­rus­kou­luis­sa tar­joa­mas­sa elä­myk­siä jong­lee­rauk­ses­ta lu­men­veis­toon

Tavoitteena on tarjota taidetyöpaja Rovaniemen jokaiselle koululaiselle.

Työpajoja ohjaavat sirkustaiteen ammattilaiset Mette Ylikorva ja Annu Nietula sekä muut Pisteen taidekasvattajat.
Työpajoja ohjaavat sirkustaiteen ammattilaiset Mette Ylikorva ja Annu Nietula sekä muut Pisteen taidekasvattajat.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Taidevaunu-hankken pakettiauto on valmiina lähtöön. Piste-kollektiivin taidekasvattajat kiertävät sillä alkaneen lukuvuoden ajan Rovaniemen peruskouluissa pitämässä työpajoja eri taiteenlajeista.

Hanke toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä rahoituksella, joten työpajat ovat kouluille maksuttomia.

– Työpajat on suunniteltu oppitunnin mittaisiksi, jotta ne sopivat mahdollisimman sujuvasti osaksi koulupäivää, kertovat koordinaattorit Mette Ylikorva ja Annu Nietula Piste-kollektiivista.

He itse ovat sirkustaiteen ammattilaisia, mutta työpajoja tarjotaan myös lukuisista muista taiteenlajeista. Luvassa on ainakin teatteria, tanssia, nukketeatteria, sanataidetta, valokuvausta, kuvanveistoa, lumenveistoa, korutaidetta ja musiikkia.

Painopiste on taidemuodoissa, jotka tavallisesti jäävät koulutyössä vähemmälle.

– Tarjoamme myös eri oppiaineisiin sopivia yhdistelmiä, kuten tanssi ja englanti tai jongleeraus ja matematiikka, kertoo Nietula.

Suunnittelussa onkin hyödynnetty kokemuksia aiemmilta kouluvierailuilta.

– Opettaja on saattanut tulla kommentoimaan jongleerausesitystä, että tämähän on aivan matematiikkaa, Ylikorva sanoo.

Koulussa tavoittaa kaikki

Mette Ylikorvan havainto on, että koulut ovat nousseet vahvasti esiin taiteen ja kulttuurin rahoittamisessa. Esimerkiksi harrastamisen Suomen mallin avulla peruskouluissa tarjotaan eri harrastuksia maksutta koulupäivän yhteydessä.

– Käytännössä harrastekerhot pidetään kuitenkin lähes aina koulupäivän jälkeen. Tämä rajaa heti pois osan oppilaista, ehkäpä juuri heidät, joille kokemukset voisivat olla kaikkein tärkeimpiä, hän pohtii.

Annu Nietula vertaakin eri taiteenlajien esittelyä urheilun puolelta tuttuihin lajikokeilupäiviin, joissa eri urheiluseurat esittelevät toimintaansa.

– Jos ei tiedä jonkin lajin olevan olemassakaan, kuinka voisi löytää siitä sen oman juttunsa?

“Jos ei tiedä jonkin lajin olevan olemassakaan, kuinka voisi löytää siitä sen oman juttunsa?”
Annu Nietula
Koordidaattori ja sirkustaitelija Piste-kollektiivi

Myös koronaepidemia on rajoittanut lasten ja nuorten harrastamista sekä mahdollisuuksia esimerkiksi esittävän taiteen kohtaamiseen. Tämänkin vuoksi taide-elämysten vieminen osaksi koulupäivää on Nietulan ja Ylikorvan mukaan tärkeätä.

Annu Nietula ja Mette Ylikorva muistavat omalta kouluajaltaan vierailevat esitykset ja teatterivierailut oman harrastuksen ja sittemmin ammatin löytämisen kannalta jopa ratkaisevan tärkeinä.
Annu Nietula ja Mette Ylikorva muistavat omalta kouluajaltaan vierailevat esitykset ja teatterivierailut oman harrastuksen ja sittemmin ammatin löytämisen kannalta jopa ratkaisevan tärkeinä.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Tukkijoki ”räjäytti pään”

Rovaniemellä peruskoulunsa 1980–90-luvuilla käynyt kaksikko muistaa omana kouluaikanaan kokemansa esitykset ja teatterivierailut erittäin merkityksellisinä.

– Kävin kouluni onnekkaasti aikana, kun teatterissa käytiin todella paljon. Kuulun heihin, joiden vanhemmat eivät harrastaneet teatterissa käymistä, joten ilman koulun vierailuja en olisi käynyt siellä lainkaan, Yikorva toteaa.

Avainkokemuksena hän muistaa Rovaniemen teatterin esityksen Tukkijoki.

– Se “räjäytti pään”, kun ensimmäistä kertaa pääsin näkemään aikuisten esityksen.

Myös Annu Nietula muistaa koulussa nähdyt esitykset ja vierailut niin kaupunginteatteriin kuin ylioppilasteatteriin.

– Ne olivat todella tärkeitä sytykkeitä omalle harrastamiselle ja myöhemmin ammatinvalinnalle. Nostan hattua myös liikunnanopettajalleni, joka kannusti avoimesti myös taiteen pariin.

Mikä?

Taidevaunu

Toteuttaa Rovaniemen peruskouluissa työpajoja mm. sirkuksesta, nukketeatterista, valokuvauksesta, teatterista ja kädentaidoista.

Koulut voivat tilata maksuttomia työpajoja suoraan Piste-kollektiivilta.

Tavoitteena kehittää koulujen ja kulttuurintuottajien uudenlaista vuoropuhelua.

Ohjaajina toimivat Pisteen taidekasvattajat.

Piste on rovaniemeläinen ammattitaiteilijoiden ja taidekasvattajien kollektiivi, joka toteuttaa esityksiä, teoksia ja taidekasvatusta kaikenlaisille ja -ikäisille ihmisille.