kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

tähtijuttu: Yhden lähtö tarjosi toi­sel­le kodin – ta­voi­tim­me kolmen muut­ta­jan ketjun ja kur­kis­tim­me kuntien väes­tö­en­nus­tei­siin

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Lai­naan­ran­nan kadut ka­pe­ne­vat tu­le­vai­suu­des­sa – Hep­pa­puis­to uu­dis­te­taan jo lä­hi­vuo­si­na

Suunnittelupäällikkö Aku Raappana (vas.) ja kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemi esittelivät Lainaanrannan suunnitelmia Vesa Perttuselle ja Veikko Rahtulle Rovaniemi-viikon tapahtumassa.
Suunnittelupäällikkö Aku Raappana (vas.) ja kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemi esittelivät Lainaanrannan suunnitelmia Vesa Perttuselle ja Veikko Rahtulle Rovaniemi-viikon tapahtumassa.
Kuva: Jussi Leinonen

– Tämä on aivan oikea suunta, tuumi Lainaanrannassa asuva Veikko Rahtu katsellessaan karttaa alueen katuympäristön kehittämisestä.

Kartta oli esillä viime keskiviikkona Vanhan torin tapahtumassa, joka oli osa Rovaniemi-viikon ohjelmaa. Tapahtumassa kaupunkilaisille haluttiin antaa mahdollisuus kertoa näkemyksiään siitä, miten Lainaanrannan katuja ja kulkuväyliä tulevaisuudessa tulisi peruskorjata.

– Kaikenlaista vuorovaikutusta asukkaiden kanssa pyritään nyt lisäämään. Asukkaita pyritään kuulemaan jo varhaisessa vaiheessa, suunnittelupäällikkö Aku Raappana sanoo.

Suunnitelma Lainaanrannan katuympäristön kehittämisestä on Raappanan mukaan vasta luonnosvaiheessa, ja sitä lähdetään pikku hiljaa tarkentamaan. Suunnitelman pohjana on keskustan osayleiskaava.

Raappana ennustaa, että eniten keskustelua suunnitelmassa herättää autoliikenteelle varattujen katuosuuksien kaventaminen. Tämä vähentää pysäköintipaikkoja katujen varsilta.

– Nykyisin useimmille Lainaanrannan kaduille voi pysäköidä molemmille puolille katua. Jatkossa pysäköinti olisi mahdollista vain kadun yhdellä puolella, Raappana sanoo.

Ympäristöstä kodinomaisempi

Monet Lainaanrannan asukkaat joutuvat nykyään pysäköimään autonsa kadunvarteen, koska kerrostalojen pihoilla ei ole tarpeeksi tilaa autoille. Suuri osa taloista on rakennettu 1960-luvulla, jolloin autoja oli paljon vähemmän kuin nyt, ja siksi parkkipaikat ovat pieniä.

Raappana muistuttaa, että asukaspysäköinnin järjestäminen on ensisijaisesti kiinteistöjen vastuulla. Toisaalta ajatuksena on, että auton omistajien määrä ja samalla myös pysäköinnin tarve jatkossa vähenevät keskustan asuinkaduilla.

– Autoilulle varattuja katuosuuksia kaventamalla saadaan lisää tilaa jalankulkijoille, pyöräilijöille ja viheralueille. Sitä kautta viihtyisyys kasvaa.

Veikko Rahtua suunnitelmat miellyttävät. Hänen mielestään autot hallitsevat Lainaanrantaa nyt liikaa: niille riittää kapeampikin väylä.

– Katuja kaventamalla ympäristöstä tulee kodinomaisempi, Rahtu sanoo.

Rahtun mielestä Lainaanrannan ympäristö kaipaa muutenkin kohentamista. Hänen silmäänsä sopii, että kaupunkiympäristö näyttää suunnitellulta ja laitetulta.

– Esimerkiksi Ruokasenkadun ilme parani huomattavasti peruskorjauksen myötä, Rahtu sanoo.

Heppapuistoksi kutsuttu Vanhan torin leikkipuisto on rakennettu vuonna 2004. Mirja Vääräniemen mukaan leikkivälineet alkavat olla käyttöikänsä päässä ja puisto pitää uudistaa lähivuosina.
Heppapuistoksi kutsuttu Vanhan torin leikkipuisto on rakennettu vuonna 2004. Mirja Vääräniemen mukaan leikkivälineet alkavat olla käyttöikänsä päässä ja puisto pitää uudistaa lähivuosina.
Kuva: Jussi Leinonen

Leikkipuisto uudistetaan lähivuosina

Lainaanrannan katujen uudistaminen aloitetaan todennäköisesti Valtakadusta, mutta aikataulusta ei ole vielä tietoa. Aikataulu riippuu siitä, miten Rovaniemen päättäjät arvottavat hankkeen ja milloin sille löytyy rahoitus.

– Tietysti se täytyy ottaa huomioon, että alueen putkistot alkavat olla käyttöikänsä päässä. On järkevää, että putket uusitaan ja kadut korjataan samaan aikaan, Aku Raappana sanoo.

Uudistamista odottaa Lainaanrannassa myös Vanhan torin suosittu leikkipuisto. Leikkipaikkojen käyttöikänä pidetään noin 20 vuotta, ja Lainaanrannan puisto on rakennettu vuonna 2004.

– Yritämme pitää leikkipuiston kunnossa vielä pari vuotta huolto- ja korjaustöin, mutta kahden tai kolmen vuoden sisällä se on uudistettava kokonaan, kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemi sanoo.

Vääräniemi kyseli viime keskiviikon tapahtumassa kaupunkilaisten ajatuksia siitä, minkälaisia leikkivälineitä puistoon toivotaan ja miten Vanhaa toria pitäisi muuten uudistaa.

– Vanhan torin iso kivituhkakenttä on kesäisin melko vähällä käytöllä. Yhtenä ajatuksena on, että kentälle laitettaisiin tekonurmi, joka voisi lisätä kentän käyttöä. Talvisin kenttä voitaisiin edelleenkin jäädyttää luistelua varten, Vääräniemi sanoo.