Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Lää­nin­hal­li­tuk­sen kort­te­li on koko Lapissa ai­nut­laa­tui­nen – kaa­va­muu­tok­ses­sa aluee­seen tulee suh­tau­tua pie­tee­til­lä

Lapin lääninhallituksen ulkoseinän vaakunareliefi on tiettävästi ajalta ennen Lapin sotaa.
Lapin lääninhallituksen ulkoseinän vaakunareliefi on tiettävästi ajalta ennen Lapin sotaa.
Kuva: Iiro Kerkelä
Pääkirjoitus // 11.7.2023

Entisellä Lapin lääninhallituksen alueella Rovaniemellä käynnistyi vuonna 2018 kaavamuutos alueen maanomistajan Senaatti-kiinteistöjen aloitteesta. Liikelaitos kertoi haluavansa päästä hyödyntämään nykyistä tehokkaammin sekä alueen käyttämätöntä rakennusoikeutta että rakennuskantaa.

Kaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma avaa maanomistajan toiveita. Suunnitelmaan sisältyy kaavoitustyön pohjaksi laadittu ehdotus, jossa alueelle on nykyisten rakennusten lisäksi sijoitettu useita asuinkerrostaloja sekä hotelli.

Kaavamuutos ei ole vireille tulon jälkeen edennyt ainakaan virallisesti. Nyt se on jälleen ajankohtainen, sillä Senaatti-kiinteistöt tyhjentää tänä vuonna kaikki alueen rakennukset. Tämän jälkeen liikelaitos aikoo edistää kaavamuutosta ja pohtia alueen tulevaa käyttöä. Senaatti-kiinteistöjen asiakkuusryhmän päällikön Ari Loukkolan mukaan yksi vaihtoehto on, että alue myydään julkisella tarjouskaupalla (LK 22.5.).

Läänien lakkauttamisen jälkeen lääninhallituksen korttelin päävuokralainen on ollut Lapin aluehallintovirasto (avi), joka on nyt irtisanottu kuten alueen muutkin vuokralaiset. Aluehallintovirasto muuttaa valtion yhteisiin työtiloihin Pilke-taloon.

Senaatti-kiinteistöjen mukaan muutoksella toteutetaan valtion toimitilastrategiaa, jossa virastoja keskitetään yhteisiin monitilatoimistoihin. Tavoitteena on paitsi nykyaikaistaa työtiloja, myös säästää kiinteistökuluja.

Tavoitteet ovat ymmärrettäviä, sillä yksittäiset toimistohuoneet eivät ole nykyään tarpeellisia eivätkä edusta tehokasta tilankäyttöä. Lisäksi koko aluehallintoviraston tulevaisuus on epävarma, sillä uuden hallitusohjelman mukaan avit aiotaan lakkauttaa.

Kulttuuri- ja rakennushistorian näkökulmasta lääninhallituksen alueen käyttötarkoituksen muutos on merkittävä. Lääninhallituksen toimitilat on rakennettu heti sodan jälkeen, ja niissä on johdettu läänitason hallintoa siitä lähtien. Rakennuksiin ja alueeseen liittyy paljon koko Lapin historiaa.

Rakennusten historiaa on myös vaalittu esimerkiksi parinkymmenen vuoden takaisen peruskorjauksen yhteydessä. Lisäksi rakennuksissa on tallessa paljon vanhaa esineistöä ja alkuperäisiä huonekaluja. Irtaimisto muodostaa arvokkaan kokonaisuuden.

Lue Lisää: Vain seinät voi suo­jel­la.

Uhkana on, että kokonaisuus hajoaa, kun aluehallintovirasto ei voi sitä enää säilyttää. Tämä olisi suuri vahinko Lapissa, joka menetti sodassa ison osan materiaalisesta kulttuuriperinnöstään.

Avi on valtion virasto, ja valtion tulisi tuntea vastuunsa kulttuuriperinnön säilymisestä. Myös Lapin maakuntamuseon olisi toimittava aktiivisesti, jotta ainakin merkittävin osa lääninhallituksen irtaimistosta säilyisi kokonaisuutena.

P.S.

Rovaniemellä harvaa aluetta voi kuvata ainutlaatuiseksi. Lääninhallituksen korttelin yhteydessä sanaa voi käyttää perustellusti, sillä se on kulttuurihistoriallisesti arvokkainta Rovaniemeä. Korttelin ainutlaatuisuutta korostaa sen vehreys ja puistomainen väljyys. Maanomistaja Senaatti-kiinteistöt pitää kuitenkin väljyyttä vikana ja hakee siihen muutosta uudella asemakaavalla. Rovaniemen päättäjien tulee suhtautua alueeseen pieteetillä ja punnita tarkoin,  kuinka paljon kortteliin voi rakentaa tuhoamatta sen kulttuuri- ja rakennushistoriallisia arvoja.