Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Kuopion kou­lu­hyök­kää­jä on van­git­tu epäil­ty­nä mur­has­ta ja murhan yri­tyk­sis­tä – miestä ei näy­tet­ty me­dial­le edes vi­deol­ta

Pohjois-Savon käräjäoikeus on vanginnut 25-vuotiaan kuopiolaismiehen todennäköisin syin epäiltynä koulutoverinsa murhasta ja muiden luokassa olleen murhan yrityksistä.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs perjantaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopion kouluhyökkääjän vangitsemisoikeudenkäynnissä.
Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs perjantaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopion kouluhyökkääjän vangitsemisoikeudenkäynnissä.
Kuva: Matias Honkamaa

Pohjois-Savon käräjäoikeus on vanginnut perjantaina aamupäivällä 25-vuotiaan kuopiolaisen Joel otto Aukusti Marinin.

Oikeus vangitsi nuoren miehen todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja murhan yrityksistä.

– Olemme kuulustelleet epäiltyä eilen. Sen mitä hän sanoi tai oli sanomatta, sitä en tässä vaiheessa kommentoi. Hänen kanssaan on asialliset välit, ja kuulusteluja jatketaan, kommentoi tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista oikeudenkäynnin jälkeen.

Poliisi otti miehen kiinni tiistaina Savon ammattiopistossa, kun tämä oli hyökännyt opiskelutovereidensa ja opettajansa kimppuun miekan kaltaisen teräaseen kanssa kesken koulupäivän.

Vangitsemisoikeudenkäynnin aikaan Kuopion käräjätalolla oli paikalla runsaasti mediaa.

Oikeus ratkaisi asian suljetuin ovin, mikä on normaali käytäntö, kun asian esitutkinta on kesken. Oikeussalissa käsitellään rikosten esitutkintaan liittyviä yksityiskohtia ja näiden julkiseksi tuleminen saattaisi häiritä poliisin työtä.

Tutkinnanjohtaja tiedotti vangitsemisratkaisusta oikeudenkäynnin jälkeen Kuopion käräjätalolla.

Hyökkäyksestä epäilty yhä sairaalahoidossa

Hyökkäyksestä epäilty mies on yhä sairaalahoidossa ja osallistui poliisin torstaina antamien tietojen mukaan oikeudenkäyntiin videoyhteyden välityksellä.

Medialle häntä ei näytetty edes videolla. Epäilty on saattanut pyytää tätä itse esimerkiksi yksityisyydensuojaan liittyvistä syistä, sillä miestä hoidetaan edelleen Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Henkilön terveydentilaan liittyvät tiedot ovat lain mukaan yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia arkaluonteisia tietoja.

Mies loukkaantui vakavasti, kun poliisi ampui häntä virka-aseella kiinnioton yhteydessä.

Hyökkääjän lisäksi neljä väkivallanteon uhria oli torstai-iltana yhä sairaalahoidossa. Teosta epäillyn miehen lisäksi yhden uhrin tila on edelleen vakava.

Palon tarkoitusta ei vielä kerrota

Poliisi pääsi kuulemaan epäiltyä ensimmäisen kerran keskiviikkona.

Poliisilla on kertonut, että sillä alkaa olla jo "jonkinlainen käsitys" tapahtuneesta.

– Epäilty on kertonut tiistaipäivän tapahtumien kulusta, mutta kuulemisen sisältöä ei tutkinnallisista syistä pystytä avaamaan. Epäiltyä kuulustellaan vielä useita kertoja, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs Keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Kuopiolaismies hyökkäsi kuluvan viikon tiistaina pitkän sapelimaisen teräaseen kanssa Savon ammattiopiston tiloihin. Poliisin ensitiedotteiden mukaan hänellä oli tilanteessa mukanaan ampuma-ase, joka tarkentui myöhemmin ilma-aseeksi.

Hyökkääjä sytytti koulun tiloissa tulipalon. Poliisin epäillyn kotiin tekemässä kotietsinnässä löytyi polttopulloja ja niiden tekemiseen käytettäviä aineita.

Vangitsemisoikeudenkäynnin alkua seurasi perjantaina suuri määrä mediaa.
Vangitsemisoikeudenkäynnin alkua seurasi perjantaina suuri määrä mediaa.

Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut, sytyttikö epäilty tulipalon koulun tiloissa polttopullolla tai mikä palon tarkoitus oli.

Keskusrikospoliisin tutkintaryhmä sekä paikallisen poliisin tutkijat jatkavat tapauksen tutkintaa tänään perjantaina. Poliisi kuulee tilanteessa mukana olleita henkilöitä.

– Kuulusteltavia on edelleen useita, joita emme ole vielä edes päässeet kuulemaan. Lisäksi jo jotain sellaisia henkilöitä, joita pitää kuulla uudelleen, joten tiivis tutkintatyö jatkuu edelleen, Timonen sanoo.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

Poliisi pyytää kouluhyökkäyksestä edelleen silminnäkijähavaintoja.

Kaikki vihjeet, kuva- ja videoaineiston voi lähettää Keskusrikospoliisin WhatsApp-numeroon 050 306 8875.

– Esitutkinta jatkuu loppuviikon ajan laajoilla kuulemisilla ja puhutuksilla, teknisillä tutkinnoilla sekä tähän mennessä saatujen vihjeiden ja materiaalin läpi käymisellä, tutkinnanjohtaja Töyräs kertoo.

Rinne vierailee Savon ammattiopistossa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) vierailee perjantaina Savon ammattiopistossa Kuopiossa.

Vierailunsa aikana hän tapaa kaupungin viranomaisia, oppilaitoksen ja nuorten edustajia. Lisäksi hän tapaa hoito- ja kriisityöhön osallistuneita ihmisiä.

Rinteen vierailu Kuopiossa alkaa iltakuuden aikoihin.