pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tilaajille

Kun­ta-alan palkat nou­si­vat ko­koo­muk­sen Sari Sai­raan­hoi­ta­ja -kam­pan­jan jälkeen yk­si­tyis­tä sek­to­ria no­peam­min, mutta pian palk­ka­ke­hi­tys kääntyi päin­vas­tai­sek­si

Aiemmat muutokset ansiotasossa viittaavat siihen, että palkkakuoppaan jääneiden palkankorotukset saavat myös muut vaatimaan enemmän. Siksi palkkakuoppaan jääneiden ansiotasoa on vaikeaa nostaa lähemmäs muita, Etlan Aki Kangasharju arvioi.

Helsinki

Sairaanhoitajat ansaitsisivat muita suuremmat palkankorotukset, mutta palkkavaateet siirtyisivät tuolloin pian myös muille palkoistaan neuvotteleville ryhmille. Näin tulkitsee eri ryhmien välistä ansiokehitystä takavuosilta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) pääekonomisti Aki Kangasharju.

Kangasharju tuo esiin, että kunta-alalla työntekijöiden suhteellinen ansiotaso parantui sen jälkeen, kun kokoomus kampanjoi kuvitteellisen Sari Sairaanhoitajan palkoilla. STT:n Tilastokeskukselta pyytämä aineisto kuitenkin osoittaa, että viime vuosikymmenellä hoitajien ansiotaso on kehittynyt keskimäärin heikommin kuin kunta-alalla tai yksityisellä sektorilla laajemmin.

– Vaikka hoitajat ja kunta-ala saivat silloin Sari Sairaanhoitajan myötä isompia korotuksia, muut alat ottivat ne kiinni tulevina vuosina, Kangasharju tulkitsee aineistosta.

Keskimääräiset säännöllisen työajan ansiot kehittyivät sairaanhoitajilla viime vuosikymmenellä 12,5 prosenttia. Kuntasektorilla yleisemmin ansiot kehittyivät yli 15 prosenttia ja yksityisellä sektorilla lähes 20 prosenttia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.