Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman ja mah­dol­li­suu­det hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kul­mu­nin rooli mi­nis­te­ri­ryh­män joh­dos­sa lain­opil­li­ses­ti "mah­do­ton" – Tut­ki­jat: Rinteen asema SDP:n joh­dos­sa ollut eri­lai­nen

Poliittinen kulttuuri ei tue puoluejohtajan jäämistä hallituksen ulkopuolelle.

Helsinki
Apulaisprofessorin mukaan Katri Kulmunilla ei ole kansanedustajan tiedonsaantioikeuden perusteella mahdollisuutta saada haltuunsa kaikkia asiakirjoja, joita esimerkiksi hallitusviisikon päätöksenteko tänä keväänä on edellyttänyt.
Apulaisprofessorin mukaan Katri Kulmunilla ei ole kansanedustajan tiedonsaantioikeuden perusteella mahdollisuutta saada haltuunsa kaikkia asiakirjoja, joita esimerkiksi hallitusviisikon päätöksenteko tänä keväänä on edellyttänyt.
Kuva: Arttu Laitala

Valtiosääntöasiantuntija Pauli Rautiainen pitää lainopillisesti mahdottomana keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin ajatusta, että tämä jatkaisi puolueen ministeriryhmän johdossa ja osallistuisi hallituksen toimintaan, vaikka ei itse toimi ministerinä.

Rautiaisen mukaan valtioneuvoston toimintaan voivat osallistua vain sellaiset henkilöt, jotka ovat ministereitä. Ulkopuolisten osallisuus vaikeuttaisi oikeudellisen ja poliittisen vastuun valvontaa.

– Tämä on meidän kulttuurimme vallan kolmijako-opin ytimessä. Se liittyy perustuslakiin kokonaisuutena, julkisoikeuden apulaisprofessorina Tampereen yliopistossa toimiva Rautiainen sanoo STT:lle.

Valtiovarainministerin tehtävästä eronnut Kulmuni on ilmaissut haluavansa jatkaa puolueensa johdossa ministerierosta huolimatta. Vastaavasti Antti Rinne on jatkanut SDP:n puheenjohtajana noin puolen vuoden ajan sen jälkeen, kun hän erosi pääministerin virasta joulukuussa.

Rautiainen huomauttaa, että Rinteen ja Kulmunin asema on kuitenkin merkittävästi erilainen. SDP:n ministeriryhmää on johtanut pääministeri Sanna Marin (sd.).

– Rinne ei ole ollut mukana valtioneuvoston toimintaan määriteltävissä olevissa asioissa, apulaisprofessori sanoo.

"Rinne ei ole ollut mukana valtioneuvoston toiminnassa"

Jos SDP ja muut hallituspuolueet haluavat pitää kiinni Kulmunin asemasta hallitusyhteistyössä, se on Rautiaisen mukaan mahdollista. Kysymyksen käytännön ratkaisu saattaisi kuitenkin olla vaikea.

– Oikeudellisesti mahdollisia vaihtoehtoja on, mutta saattaa olla, että monet oikeudellisesti mahdolliset vaihtoehdot eivät ole välttämättä poliittisesti mahdollisia, Rautiainen muotoilee.

Vaikka Kulmuni ei jatkaisi keskustan ministeriryhmän johdossa, hänen asemansa puolueen puheenjohtajana hallituksen ulkopuolella olisi hankala, arvioi e2 Tutkimuksen politiikan tutkija Ville Pitkänen.

– Ajat ovat erityisen vaikeat, joten esteetön tiedonkulku keskeisten päättäjien välillä on tärkeää. Uudentyyppisen johtajakulttuurin kokeilu ei olisi yksinkertainen kuvio, Pitkänen sanoo.

Tästäkin näkökulmasta Rinteen ja Kulmunin päätökset ovat keskenään erilaiset, Pitkänen huomauttaa. Rinne on luopumassa puolueensa puheenjohtajuudesta SDP:n puoluekokouksessa elokuussa. Kulmuni on ilmoitellut tavoittelevansa jatkokautta keskustan puoluekokouksessa syyskuussa.

Kaikkoselta ei pj-kisalle, Saarikko roikottaa vastausta

Pitkänen pitäisi yllättävänä, jos Kulmuni ei saisi syyskuun puoluekokoukseen vastaehdokkaita. Asian lopullinen tulos riippuu keskustan sisäisestä pohdinnasta.

– Jos keskustassa tultaisiin lopputulokseen, että puheenjohtaja ei voi olla ministeriryhmän ulkopuolella, sitten olisi luontevaa, että haastaja löytyisi jo nyt istuvista ministereistä, Pitkänen pohtii.

Maanantai-iltaan mennessä haastajaa Kulmunille ei ollut puolueen riveistä ilmaantunut. Viime syksyllä johtajakisan hävinnyt puolustusministeri Antti Kaikkonen ilmoitti sunnuntaina blogissaan, ettei hän ole käytettävissä puolueen johtoon.

Äitiyslomalta tiede- ja kulttuuriministeriksi elokuussa palaava Annika Saarikko muotoili lievemmin Facebookissa, ettei ole muuttanut mieltään johtajakisasta pidättäytymisestä.

– Syksyyn on vielä pitkä matka, Saarikko kirjoitti.

Muokattu 8.6.2020 kello 18.33: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Lue lisää:

SK: Työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­riö vaatii Kul­mu­nil­ta ja Te­ki­ril­tä pi­kai­set sel­vi­tyk­set kon­sul­toin­nis­ta

Kes­kus­ta valitsi Anu Veh­vi­läi­sen edus­kun­nan pu­he­mies­eh­dok­kaak­si – var­si­nai­nen vaali tiis­tai­na