pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kes­kus­ta valitsi Anu Veh­vi­läi­sen edus­kun­nan pu­he­mies­eh­dok­kaak­si – var­si­nai­nen vaali tiis­tai­na

Keskustan eduskuntaryhmä tiedotti maanantaina illalla ryhmäkokouksensa jälkeen ehdottavansa kansanedustaja Anu Vehviläistä eduskunnan puhemiehen tehtävään.

Helsinki


Keskustalaisella Anu Vehviläisellä on pitkä kokemus poliitikkona ja ministerinä.
Keskustalaisella Anu Vehviläisellä on pitkä kokemus poliitikkona ja ministerinä.
Kuva: Mauri Ratilainen

Keskustan eduskuntaryhmä on valinnut ehdokkaakseen eduskunnan puhemiehen tehtävään keskustan kansanedustaja Anu Vehviläisen.

Eduskuntaryhmä tiedotti asiasta maanantai-iltana ryhmäkokouksensa jälkeen. Valinta oli yksimielinen.

Varsinainen puhemiesvaali järjestetään eduskunnan täysistunnossa tiistaina.

Puhemiehen paikka vapautui, koska puhemiehenä toiminut Matti Vanhanen (kesk.) erosi tehtävästään. Vanhanen nimitetään tiistaina valtiovarainministeriksi.

Vehviläinen on kokenut poliitikko ja pitkäaikainen ministeri. Anu Vehviläinen oli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kunta- ja uudistusministeri 2015–2019 ja lisäksi liikenneministeri alkukesällä 2019.

Tällä hetkellä hän toimii puheenjohtajana eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Protokollan mukaan eduskunnan on valittava uusi puhemies viipymättä sen jälkeen, kun puhemiehenä toiminut henkilö on eronnut tehtävästään.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tviittasi Vanhasen valinnan selvittyä, että hallitus kokoontuu huomenna tasavallan presidentin esittelyyn ja valtioneuvoston istuntoon klo 9 käsittelemään ministerinvaihdokseen liittyvät asiat.

Puhemiesvalinta etenee samalla tavalla kuin normaalissa päiväjärjestyksessä eli yleensä valtiopäivien alkaessa.

Koska puhemies on sovittu valittavaksi keskustan mandaatilta, puolue ehdottaa tehtävään sopivaksi katsomaansa henkilöä. Sen jälkeen eduskunta suorittaa täysistunnossaan niin sanotun umpilippuäänestyksen.

Eduskuntatiedotuksesta arvellaan, että aikataulullisesti puhemiehen valinta on mahdollista tehdä jo tiistaina. Viimeistään tällä viikolla sen todetaan tapahtuvan varmuudella.

Yleensä tahti on ripeä. Esimerkiksi Antti Rinne (sd.) valittiin 1. varapuhemieheksi hyvin nopealla aikataululla 11. joulukuuta 2019.