Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Tilaajille

Kotiin päin on pakko vetää, jos haluaa äänen kuu­lu­viin, sanovat pienten kuntien alue­vaa­lieh­dok­kaat: ”Pai­kal­li­sil­la on aina paras asian­tun­te­mus”

Lapin aluevaaleissa valta uhkaa keskittyä Rovaniemelle ja Kemi-Tornion seudulle. Muualta on vaikea päästä läpi. Pienissä kunnissa tilanne huolettaa, sillä kaupungeissa harva tuntee, millaista on syrjäseutujen todellisuus.

Lapin reuna-alueiden ääni voi jäädä hyvinvointialueella kokonaan kuulumatta, ellei aluevaltuustoon valita pienten kuntien edustajia.

Tätä mieltä ovat Lapin Kansan haastattelemat kaupunkiseutujen ulkopuolelta tulevat aluevaaliehdokkaat.

Vaaleja edeltävissä keskusteluissa puoluejohtajat ja monet ehdokkaat ovat kilvan korostaneet, kuinka aluevaltuustoon lähdetään ajamaan koko alueen asukkaiden asiaa. Utsjoen väistyvä kunnanjohtaja, aluevaaliehdokas Vuokko Tieva-Niittyvuopio (kesk.) ei usko kauniin ajatuksen toteutuvan käytännössä.

– Hyvää tahtoa ja halua ottaa asioista selvää voi olla, mutta paikallinen asiantuntijuus löytyy vain paikallisilta. Palveluiden säilyttäminen ja parantaminen edellyttää, että päättäjissä on meidän asioita tuntevia ihmisiä.

Ylä-Lapissa paikallisia erityispiirteitä ovat muun muassa saamelaiskysymykset, rajaseudun yhteistyö ja pelastustoimen toimivuus, joka on toki koko pitkien etäisyyksien Lapissa iso kysymys.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.