Korona ai­heut­ti Fi­na­vian len­to­ase­mil­le mat­kus­ta­ja­ka­don, mutta el­py­mi­sen merk­ke­jä näkyy

Huhti-toukokuussa matkustajalentoliikennettä oli pohjoisessa vain Oulun ja Rovaniemen asemille.

Koronakriisi romahdutti alkuvuoden lentomatkailuluvut, mutta vuoden jälkipuolisko on alkanut elpyen.
Koronakriisi romahdutti alkuvuoden lentomatkailuluvut, mutta vuoden jälkipuolisko on alkanut elpyen.
Kuva: Anssi Jokiranta

Suomessa taudin leviämisen ehkäisemiseksi toteutetut matkustusrajoitukset käytännössä hiljensivät Finavian lentoasemat.

Suomen lentoasemien kautta matkusti tammi-kesäkuussa yhteensä 5 035 000 matkustajaa. Matkustajien määrä väheni 60,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, Finavia tiedottaa.

Maakuntakentillä matkustajamäärät sadoissa

Helsinki-Vantaalla oli tammi-kesäkuussa yhteensä 3 992 600 matkustajaa. Koronakriisi romahdutti matkustajamäärät huhtikuun alusta alkaen, ja lentoasemalla oli huhti-kesäkuussa 139 000 matkustajaa. Se oli 97,6 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Matkustusrajoitusten vuoksi lentäen Suomeen saapuivat pääasiassa kotiin palaavat matkustajat ja Suomesta lennettiin vain huoltovarmuudelle tärkeitä reittejä pääasiassa Eurooppaan.

Finavian alueellisista verkostolentoasemista suurin osa oli kiinni maaliskuun 19. päivästä alkaen. Huhti-toukokuussa matkustajalentoliikennettä oli vain Oulun, Rovaniemen, Turun ja Maarianhaminan lentoasemilta.

Maakuntalentoasemien matkustajamäärä jäikin huhti-toukokuussa pieneksi. Rovaniemellä lentomatkustajia oli kesäkuussa 5 514, toukokuussa 2 819 ja huhtikuussa 1 257. Oulussa lentomatkustajia oli kesäkuussa 8 173 , toukokuussa 3 929 ja huhtikuussa 1 196.

Suurin osa maakuntien lentoasemista päästiin avaamaan kesäkuussa, kun hallitus purki osan matkustusrajoituksista ja lentoyhtiöt palasivat reiteilleen.

Suljettuna ovat edelleen Joensuun, Kajaanin, Kemi-Tornion, Kokkola-Pietarsaaren ja Kuusamon lentoasemat, sillä lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet aloittavansa liikennöinnin aikaisintaan lokakuun lopulla talviaikataulukauden vaihtuessa.

Paluu 1980-luvun lukuihin, elpymistä näkyvissä

Kevät ja alkukesä on lentoliikenteen kannalta ollut poikkeuksellinen.

– Näin vähäisiä matkustajamääriä ei ole nähty Helsinki-Vantaalla sitten 1980-luvun lopun, sanoo Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori.

Vuori kertoo, että pientä kansainvälisen lentoliikenteen elpymistä oli havaittavissa kesäkuussa. Heinäkuussa on jo ollut muutamia yli 7 000 matkustajan päiviä, kun pahimpaan aikaan huhtikuussa oli vain tuhat matkustajaa päivässä. Normaalisti Helsinki-Vantaalla on kesälomien aikaan jopa 70 000 matkustajaa päivässä.

– Odotamme, että Suomen matkustusrajoituksia helpotetaan lisää heinäkuussa ja että lentoyhtiöt voisivat palata lentämään tuttuihin kohteisiin. Lentoliikenteen palautumiseen vaikuttaa myös se, miten muut maat purkavat omia rajoituksiaan, Vuori jatkaa.

Kansainvälisiä lentoja liikennöidään tällä hetkellä Helsinki-Vantaan, Turun ja Maarianhaminan lentoasemilta lähes 20 matkakohteeseen. Kotimaanreittejä lennetään Oulun, Kuopion, Porin, Vaasan ja Rovaniemen lentoasemilta. Heinäkuun aikana useat lentoyhtiöt ovat aikeissa lentää Suomesta Eurooppaan, ja matkustajamäärien odotetaan nousevan kesän loppua kohti.

Poiminta

Kasvomaski pakollinen monilla lentoasemilla

Lentoasemilla on tehty lukuisia järjestelyjä ja toimenpiteitä, joilla voidaan edistää turvallista matkustamista.

Finavia suosittelee, että lentomatkustajat käyttävät maskia aina lentoasemalla liikkuessaan. Myös osa lentoyhtiöistä ja kansainvälisistä lentoasemista edellyttää maskin käyttöä.