Työelämä: Tornion Prisman työn­te­ki­jät pitivät mi­nuu­tin mit­tai­sen työn­sei­sauk­sen

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Tilaajille

Korkein oikeus: Saa­me­lai­sil­la oli oikeus lo­hes­taa ko­ti­joes­saan ka­las­tus­ajan ul­ko­puo­lel­la

Vuosia kestänyt oikeuskäsittely saamelaisten kalastusoikeudesta Utsjoessa ja Vetsijoessa on päättynyt syytteiden lopulliseen hylkäämiseen. Tapaus on siitä merkillinen, että kalastajat ilmoittivat itse itsensä viranomaiselle, tarkoituksenaan aloittaa oikeusprosessi kalastusoikeudesta.

Korkein oikeus katsoo päätöksessään, että lohta verkolla elokuussa vuonna 2017 Utsjoessa pyyntiajan ulkopuolella kalastanut mies ei syyllistynyt kalastusrikkomukseen. Kalastaminen oli sinänsä kielletty kyseisenä aikana Tenojoen sivuvesistöissä, mutta kielto oli ristiriidassa paikallisille saamelaisille perustuslaissa turvattujen oikeuksien kanssa.

Tuolloin voimassa ollut kielto perustui valtioneuvoston asetukseen, ei lakiin. Näin ollen korkein oikeus piti voimassa Lapin käräjäoikeuden syytteen hylkäävän päätöksen.

Kalastusporukan syytteet nurin

Korkein oikeus antoi ratkaisunsa myös neljälle saamelaiselle kalastajalle nostetuista syytteistä koskien luvatonta pyyntiä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.