työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

Mielipide: Pel­ko­sen­nie­mi ei ole krii­si­kun­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kor­kea­kou­lu­jen Ve­nä­jä-yh­teis­työ seis – uusia hank­kei­ta ei nyt käyn­nis­te­tä

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoi päätöksistä keskiviikkona. Arkistokuva.
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoi päätöksistä keskiviikkona. Arkistokuva.
Kuva: Heli Rintala

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen päätti keskiviikkona 9.3. korkeakoulutuksen ja tutkimuksen uusista Venäjä-linjauksista ja Ukrainan tukemiseen liittyvästä valmistelusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo tiedotteessaan, että se suosittaa suomalaiskorkeakouluja pidättäytymään kaikesta korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöstä venäläisten kumppaniorganisaatioiden kanssa.

Linjauksen mukaisesti uusia hankkeita ei pidä käynnistää ja nykyinen organisaatioiden välinen yhteistyö keskeytetään toistaiseksi. Samalla jäädytetään Suomen ja Venäjän tai Valko-Venäjän väliseen viranomaisyhteistyöhön liittyvien uusien aloitteiden käsittely.

Ministeri Kurvinen keskusteli linjauksista korkeakoulujen johtajien kanssa keskiviikkona.

– Suuntaamme korkeakoulukentän kanssa toimenpiteemme Ukrainaan hyökännyttä Venäjän valtiota kohtaan, Kurvinen sanoi.

Ministeri totesi, että linjaukset on tehty Ukrainan tueksi, ei venäläisiä opiskelijoita tai tutkijoita vastaan.

– Suomeen voi jatkossakin hakeutua opiskelijaksi tai tutkijaksi kansalaisuudesta riippumatta, Kurvinen toteaa.

Kurvisen mukaan Suomi aikoo tukea Ukrainaa ja ukrainalaisia myös korkeakoulutuksen ja tutkimusyhteistyön alueilla. Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee yhteistyössä korkeakoulujen kanssa toimia, joilla voidaan tukea ukrainalaisia opiskelijoita, korkeakoulujen henkilökuntaa ja tutkijoita sekä tarjota sotaa pakeneville opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksia Suomessa.

Korkeakoulujen toivotaan tarjoavan henkistä tukea Ukrainan kriisin herättämään ahdistukseen sekä tiedottamaan aktiivisesti tukimahdollisuuksista opiskelijoille ja henkilökunnalle. Erityisesti tukea tarjotaan ukrainalaisille opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Suomi myös tukee Euroopan komission päätöstä keskeyttää EU:n koulutus- ja tutkimusohjelmissa tehtävä yhteistyö venäläisten ja valkovenäläisten kumppanien kanssa.

Euroopan komissio on jäädyttänyt uusien projektien neuvottelut venäläisten ja valkovenäläisten organisaatioiden kanssa Horisontti Eurooppa –ohjelman ensimmäisten hakujen osalta sekä maksatukset näihin maihin Horisontti 2020 -ohjelman käynnissä olevissa hankkeissa.

Horisontti 2020 on EU:n puiteohjelma, jonka tarkoituksena on tukea ja kannustaa tutkimusta eurooppalaisella tutkimusalueella.