Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Koiria voi taas viedä ja tuoda Nor­jas­ta – sai­raus­ta­paus­ten kes­kit­ty­mis­tä ei ole todettu Suo­mes­sa

Pelko veriripulista aiheutti Norjassa koiranäyttelyiden perumisia. Näitä karvakuonoja eivät rajoitukset toisella puolen maailmaa koskeneet. Ne osallistuivat kansainväliseen suurnäyttelyyn Kirgisiassa.
Pelko veriripulista aiheutti Norjassa koiranäyttelyiden perumisia. Näitä karvakuonoja eivät rajoitukset toisella puolen maailmaa koskeneet. Ne osallistuivat kansainväliseen suurnäyttelyyn Kirgisiassa.
Kuva: IGOR KOVALENKO

Koiria voi taas viedä Norjaan ja tuoda sieltä Suomeen. Ruokavirasto perui keskiviikkona asiaa koskevan suosituksensa.

Suositus annettiin syyskuun alussa, kun Norjan elintarviketurvallisuusviraston mukaan Norjassa oli esiintynyt useilla koirilla jopa kuolemaan johtanutta veriripulia.

– Tähän mennessä taustakyselyiden antaman tiedon perusteella sairautta ei pidetä kovin tarttuvana koirasta toiseen. Tutkimuksissa on poissuljettu useita tunnettuja taudinaiheuttajia, ja toistaiseksi sairastapauksille ei ole löydetty selvää yksittäistä syytä tai yhdistäviä taustatekijöitä, Ruokavirasto perustelee suosituksen kumoamista.

Oslon alueelta alkaneeseen epidemiaan arvioitiin nyt alkusyksystä kuolleen ainakin 20 koiraa. Taudin oireita ovat olleet verinen ripuli, oksentelu sekä yleiskunnon nopea heikkeneminen.

Taudin leviämisen pelko aiheutti Norjassa koiranäyttelyiden perumisia. Koiranomistajia ohjeistettiin välttämään lemmikin viemistä koirapuistoon.

Suomessa tietylle paikkakunnalle tai alueelle keskittyvää koirien sairastapausten keskittymistä ei ole Ruokaviraston mukaan todettu.

Myös Norjan viranomaisen mukaan tapausten määrä näyttää viime päivinä olleen laskusuunnassa.