tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Kir­ja-ar­vio: Ke­mi­jär­ven pu­nai­nen kirk­ko­her­ra haki rauhaa ja löysi riitaa – ­ris­ti­rii­to­jen mies Lauri Lai­ti­nen oli kris­tit­ty ja kom­mu­nis­ti

.

Kirjat

Jouni Kauhanen: Kemijärven punainen kirkkoherra. Lauri Johannes Laitisen (Lanjalan) elämä 1882-1955. Atrain & Nord, 2022. 214 sivua.

Kemijärven kirkkoherra Lauri Johannes Laitinen (myöhemmin Lanjala) oli oman aikansa elävä ristiriita: kristitty ja kommunisti, vakaumuksesta rauhaa puolustava riitapukari. Laitisen (1882–1955) päälle ei perinteinen papin alba asettunut, vaan hän taisteli omaa sisällissotaansa Kemijärven valkoista eliittiä ja usein myös aatetovereitaan vastaan pitkän virkauransa päättymiseen saakka.

Laitinen ehti hoitaa yli 20 virkapaikkaa ennen kuin siirtyi Kemijärven kirkkoherraksi 14.4.1919. Poliittisten ja taloudellisten riitojen viitoittama kujanjuoksu päättyi hänen eläköitymiseensä ja erakoitumiseensa 1953.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.