lautapelit: Etsi kar­tal­ta mur­haa­ja, tai syötä kis­san­pen­tu­ja – pukin kont­tiin voi löytää mui­ta­kin lau­ta­pe­le­jä kuin vanhoja klas­si­koi­ta

leikkipuisto: Se­vet­ti­jär­ven lapset saivat äkäisen nä­köi­sen jou­lu­lah­jan koulun pihalle

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kiitos esi­mer­kil­li­ses­tä vai­kut­ta­mi­ses­ta, Mimmi ja Oona!

Uusi Rovaniemi kertoi viime viikolla, kuinka Syväsenvaaran koulun toisen luokan oppilaat Oona Alaluusua (vas.) ja Mimmi Haiko järjestivät koulussaan kiusaamisen vastaisen kampanjan.
Uusi Rovaniemi kertoi viime viikolla, kuinka Syväsenvaaran koulun toisen luokan oppilaat Oona Alaluusua (vas.) ja Mimmi Haiko järjestivät koulussaan kiusaamisen vastaisen kampanjan.
Kuva: Pekka Aho

Luin inspiroituneena kouluikäisille lapsilleni (UR 17.11.) haastattelun Syväsenvaaran koulun toisen luokan tytöistä Mimmistä ja Oonasta, jotka olivat ideoineet kampanjan kiusaamista vastaan. Keskustelimme lasteni kanssa oppilaiden rohkeudesta ja siitä, miten he toimivat itselleen tärkeän asian puolesta.

Tyttöjen tarina vei minut muistoissani omaan lapsuuteen liki kolmenkymmen vuoden taakse. Pyöräilin 9-vuotiaana linja-autopysäkille ja kainalossani oli tekemäni kyltti, jossa luki: ”Älkää viekö kokkikerhoa”.

Silloin oli 1990-luvun lamavuodet ja leikkaukset olivat viemässä nuorisojärjestön harrastustoiminnat. Yhdessä muiden nuorten kanssa olimme menossa vastustamaan näitä leikkauksia kaupungintalolle mielenosoitukseen.

Voimakas vaikuttamisen kokemus johti minut polulle, joka vei tapahtumasta kymmenen vuotta eteenpäin opiskelemaan sosiaalityötä. Halusin opiskella itselleni ammatin, jonka myötä voin vaikuttaa siihen, että maailmassa on kaikkien hyvä olla.

Kiusaamista vastustava kampanja on esimerkki siitä, kuinka kuka tahansa voi vaikuttaa asioihin. Tytöt ideoivat äärimmäisen tehokkaan tavan vaikuttaa, kun he ensin kävivät kertomassa muille oppilaille ajatuksiaan kiusaamisesta. Oppilaita sitoutettiin lopettamaan kiusaaminen konkreettisesti niin, että he kirjoittivat nimensä julisteeseen.

He saivat myös arvokasta palautetta vaikuttamisestaan, kun muut oppilaat kertoivat heille, että kampanjan myötä kiusaaminen oli vähentynyt koulussa.

Koskettavin osuus haastattelussa on, kun tytöt kertoivat kampanjan tarkoituksesta. He halusivat tehdä koulusta sellaisen paikan, jossa kaikkien on turvallista olla.

"Kiitän teitä Mimmi ja Oona esimerkillisestä vaikuttamistyöstä ja äärimmäisen empaattisesta tavasta lähestyä vaikeaa asiaa, jota koulukiusaaminen on."

Kiitän teitä Mimmi ja Oona esimerkillisestä vaikuttamistyöstä ja äärimmäisen empaattisesta tavasta lähestyä vaikeaa asiaa, jota koulukiusaaminen on. Toivottavasti tulevaisuudessa jatkatte vaikuttamista teille tärkeisiin asioihin.

Ja hei, kokkikerho pyörii edelleen kotiseudullani.

Kirjoittaja Katriina Sirkka on sosiaalityöntekijä.