Lakot: Ju­na­lak­ko on li­sän­nyt lin­ja-au­to­jen li­pun­myyn­tiä mer­kit­tä­väs­ti – suo­si­tuim­mil­le rei­teil­le myydään jo ei-oota

Tapahtumat: Ro­va­nie­mi sel­vit­tää kymp­pi­ton­nil­la, miten Arctic Design Week jat­kos­sa jär­jes­te­tään – ta­pah­tu­man tu­le­vai­suus on epä­var­ma

Kuvagalleria: Kont­ti­sen ki­sois­sa nähtiin rä­väk­kää lasten pu­ku­lois­toa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Kes­kus­ta liit­tou­tui taas op­po­si­tion kanssa va­lio­kun­nas­sa – hal­li­tuk­sen esitys saa­me­lais­kä­rä­jä­lais­ta jäi tap­piol­le

Riitaisana eduskuntaan annetun esityksen hyväksyminen vaatisi tukea oppositiolta.

Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset ryhmittyivät yhteen, kun eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta antoi lausuntonsa saamelaiskäräjälaista.

Valiokunnan puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoo, että voittanut lausunto ei vain mukaile hallituksen esitystä. Muut hallituspuolueet kuin keskusta jättivät lausuntoon eriävän mielipiteen.

Pekosen mukaan erimielisyys koskee saamelaiskäräjien vaaliluetteloon merkitsemistä. Hallitus on esittänyt poistettavaksi niin kutsuttua lappalaispykälää, joka mahdollistaa äänestämisen ja ehdolle asettumisen saamelaiskäräjien vaaleissa vanhoissa maa-, veronkanto- ja henkikirjoissa olevien sukulaismerkintöjen pohjalta. Pekosen mukaan keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset vaativat kohtaan tiukennuksia.

Hallituksen esityksen mukaan vaaliluetteloon pääsisi vain ensimmäisen kielen perusteella. Muutosta on perusteltu alkuperäiskansan itsemääräämisoikeuden vahvistamisella. Muutos on ollut kiistanalainen myös saamelaisyhteisön piirissä, mutta viime syksynä saamelaiskäräjät äänesti hallituksen esityksen puolesta luvuin 15–3.

Hallitus antoi esityksensä eduskuntaan riitaisana, sillä keskustan ministerit äänestivät esitystä vastaan. Esityksen hyväksyminen eduskunnassa vaatisi siis tukea oppositiolta.

Valiokunta antoi lausunnon perustuslakivaliokunnalle, jonka vastuulla on laatia lakihankkeesta mietintö. Eduskunnan täysistunto äänestää lakihankkeen kohtalosta mietinnön pohjalta.

Perustuslakivaliokunnan pitäisi saada mietintönsä valmiiksi noin kahdessa viikossa, jotta asia ehdittäisiin käsitellä tällä vaalikaudella. Keskeneräiset lakihankkeet raukeavat vaalien myötä.