
Haulikon laukauksen ääni kantaa kauas pitkin järvenselkää. Omistajansa vierellä kulkeva koira on valppaana. Pudotusta ei näy, mutta ohjaaja lähettää koiran eteenpäin.
Hetken päästä ohjaaja puhaltaa pilliin pysäyttäen koiran paikoilleen, minkä jälkeen hän ohjaa koiran käsimerkkien ja pillin avulla oikeaan suuntaan riistaa kohti. Pian koira säntää kaislikosta lokki suussaan palauttaen sen ohjaajalle käteen.
Noutajien metsästyskokeissa tämä olisi nappisuoritus niin sanotussa ohjauksessa, joka on yksi kokeessa arvioitavista tehtävistä. Kokeen tarkoituksena on paitsi mitata koiran ominaisuuksia metsästyskoirana, myös arvioida sen yhteistyötä ohjaajansa kanssa. Kokeet ovat odotettuja kesän tapahtumia noutajaharrastajille linnustuksen alkua odotellessa.
Kokeissa järjestetyt "metsästystilanteet" eivät suinkaan ole aitoja, vaan riistalintujen sijaan kokeissa käytetään muun muassa haittalintuina pyydettyjä lokkeja sekä variksia, joita seurat ovat ostaneet pakastettuina eri toimijoilta.
Nyt toimittajien varastot ovat tyhjät. Ruokavirasto on antanut suosituksensa, että lokkeja tai varislintuja ei metsästettäisi tänä vuonna lainkaan koirien kouluttamista ajatellen. Virukset voivat säilyä myös pakastetussa lihassa tartuntakykyisinä.
Tälle vuodelle suunnitellut metsästyskokeet useimmilla seuroilla vielä onnistuvat, koska moni on hankkinut pakastimensa koeriistaa täyteen jo hyvissä ajoin ennen lintuinfluenssan alkua. Ensi vuonna tilanne on todennäköisesti jo ihan toinen, ja riistakokeet täytyy toteuttaa jotenkin muuten.
Kokeiden jatkuminen on harrastajille kuitenkin pienempi huoli varsinaisen päälajin, eli metsästyksen osalta. Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyjen osalta, seuraavana vuorossa ovat 20. elokuuta alkava sorsanpyynti ja 10. syyskuuta alkava kanalinnustus.
Kannattaako metsälle vielä lähteä, voiko käyttää koiraa riistan noutoon tai voiko pyytämäänsä lintua valmistaa ruoaksi?
Ruokavirasto on jo aiemmin suositellut, ettei lintuja metsästettäisi alueella, jossa on tavattu lintuinfluenssaa. Tiistaina uutisoimme, että lintu-influenssaan kuolleita pikkukajavia oli löydetty niin Kemijärveltä kuin Inarista. Lintuinfluenssa on jo täällä.
Lapin riistapäällikkö Sami Tossavainen vakuuttaa, että linnustusta ei tarvitse jättää tältä syksyltä väliin, mutta tilannetta tulee tarkkailla. Tietyin varotoimin ei tartuntariskiä pitäisi olla koiraan saati ihmiseen.
Nähtäväksi kuitenkin jää, viekö metsästyksestä hohdon se, kun nuotiokahville mentäessä joutuu pelaamaan kertakäyttöhanskojen ja käsidesien kanssa. Uskon, ettei se koirakaan ihan kepeästi sivuuta sitä, miksei yhtään herkkupalaa liikene uskolliselle jahtikaverille.