ROPS: Ro­va­nie­men Pal­lo­seu­ra he­rät­tää huolta ja pet­ty­mys­tä – ­ky­syim­me tuntoja va­paaeh­toi­sel­ta, jä­se­nel­tä, kan­nat­ta­jal­ta ja ju­nio­ri­pe­laa­jien van­hem­mal­ta

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Tilaajille

Keihään kärki, par­ta­kir­ves ja vyön­sol­ki ker­to­vat tarinaa men­nees­tä – Sa­vu­kos­ken kult­tuu­ri­pe­rin­tö on rikas, mutta tut­ki­mus­ta on vasta vähän

Myöhäisrautakautinen partakirves, neula, putkikeihään kärki ja vyönsolki.

Savukoski on arkeologinen aarreaitta, koska tutkimusta ja löytöjä, Suomen mittakaavassa erittäin harvaan asutulta alueelta, on suhteellisen vähän. Nyt maastotöitä on tehty kaksi vuotta sitten paikallistetussa, Rannimmaisen Sotatunturin kalmistossa.

– Paikallisten sietää olla ylpeitä ja suojella tätä kulttuuriperintöä, vaikka meillä on edelleen hyvin vähän käsitystä siitä, mitä kaikkea arkeologisesti kiinnostavaa Savukoskella on, toteaa Lapin maakuntamuseon arkeologi Jari-Matti Kuusela.

Maanpintaa ei viikon verran kestäneissä tutkimuksissa avattu laajasti vaan maastoa haravoitiin yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun opettajien ja kohteen kesällä 2020 löytäneen Ryhmä Kelsinkäisen kanssa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.