Kau­pun­gin­val­tuus­to val­mis­tau­tuu ää­nes­tä­mään: Ruo­ka­sen­ka­dun siltaa ei ehkä teh­dä­kään ensi vuonna

Kysyimme Rovaniemen valtuutetuilta, pitäisikö Ruokasenkadun silta rakentaa ensi vuonna vai ei.

Jos Ruokasenkadun siltaa ei rakennetta, jättimäinen liikenneympyrä jää vaille tarkoitusta.
Jos Ruokasenkadun siltaa ei rakennetta, jättimäinen liikenneympyrä jää vaille tarkoitusta.
Kuva: Anssi Jokiranta

Rovaniemen valtuutetut valmistautuvat äänestämään siitä, rakennetaanko Ruokasenkadun silta ensi vuonna vai ei. Uuden Rovaniemen ennakkotiedustelujen mukaan enemmistö on sieltä mieltä, että ei rakenneta.

Yleisin perustelu on kaupungin huono taloustilanne, jonka vuoksi rakentamista pitää vähintään lykätä. Keskustan valtuutetut ovat valmiita myös arvioimaan uudestaan, tarvitaanko koko siltaa. Joillakin on jo selkeä kanta: ei tarvita.

Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa maanantaina osana vuoden 2020 talousarviota.

Tarvitaanko koko siltaa?

Silta Ruokasenkadulta Nelostien yli Lapinkävijäntielle on ollut  suunnitelmissa jo pitkään. Se on osa muita keskustan kehittämissuunnitelmia, ja sitä on suunniteltu ensi vuoden investointeihin.

Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa maanantaina osana vuoden 2020 talousarviota. Muita isoja käsiteltäviä asioita ovat muun muassa ensi vuoden veroprosentti, Ounasvaaran uuden uimahallin rakentaminen, Näsmänkiepin palvelutalon uudet tilat ja kaupungin toimialojen budjettileikkaukset.

Suurin valtuustoryhmä, 16 valtuutetun keskusta suhtautuu sillan rakentamiseen hyvin kriittisesti, sanoo ryhmäjohtaja Susanna Junttila. Junttilan mukaan hanketta pitäisi vähintään lykätä ja ehkä myös arvioida uudestaan, tarvitaanko siltaa ja ovatko keskustan liikenteen kehittämissuunnitelmat jo vanhentuneet.

Junttilan mukaan huolta herättää myös vanhan asemarakennuksen kohtalo. Uusi silta tulisi alle kymmenen metrin päähän suojellusta, yli 100-vuotiaasta talosta.

Vastaa Uuden Rovaniemen kyselyyn: Tarvitaanko uutta siltaa? Kysely suljetaan ke 6.11.

Mistä lisätuloja, jos ei tästä?

Perussuomalaisten kolmen ja kokoomuksen kahdeksan valtuutetun ryhmät kannattavat sillan rakentamisesta ensi vuonna.

Sillan kustannusarvio on kaksi miljoonaa euroa. Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Sanna Luoma painottaa, että kaupunki voi saada lisätuloja keskuskentän ja Nelostien välisestä tontista.

– Kaupunki jäisi siinä miljoona euroa voitolle. Haluamme kuulla, mistä muualta näitä lisätuloja sitten saisi, Luoma sanoo.

Uusi silta tulisi alle kymmenen metrin päähän suojellusta, yli 100-vuotiaasta talosta.

Olisiko asiaan pitänyt puuttua aiemmin?

Vasemmistoliiton ja SDP:n ryhmissä näkemykset hajaantuvat, samoin vihreissä.

SDP:n ryhmäpuheenjohtajan Terhi Heikkilän mielestä asiaa pitäisi lykätä. Soittokierros SDP:n valtuutetuille paljastaa, että ainakin puolet kymmenhenkisestä valtuustoryhmästä on samaa mieltä.

Osa vielä empii. Saara Koikkalainen (sd.) luonnehtii suhtautumistaan ristiriitaiseksi: toisaalta kyse on kaupungin taloudesta, jossa suunnitellaan rahapulan vuoksi leikkauksia muun muassa koulutukseen ja perusturvaan. Toisaalta silta on osa laajempaa keskustan kehittämistä.

– En varsinaisesti vastusta siltaa. Kyllä valtuutettujen olisi pitänyt puuttua asiaan jo siinä vaiheessa, kun Korundin eteen rakennettiin liikenneympyrää, hän sanoo.

Moni sosialidemokraateista kytkee siltakantansa veroprosenttiin.

Moni sosialidemokraateista kytkee siltakantansa veroprosenttiin: Siltahanke pitää laittaa jäihin ainakin, jos veroprosenttia ei nosteta, mutta perusturvaan ja koulutukseen suunnitellaan leikkauksia.

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja Esko-Juhani Tennilä puolsi sillan rakentamista kaupunginhallituksessa, mutta valtuustoon hän odottaa ryhmän kantaa. Lähtökohtaisesti Tennilä korostaa päätöksenteon pitkäjänteisyyttä.

Samaa korostaa Jaakko Portti (vas.), joka ei edes harkitse rakentamisen lykkäämistä.

– Ei sillä lailla voi päätöksiä tehdä, että yhtäkkiä perutaan kaikki. Tässä on ollut valtuutetuilla vuosikausia aikaa päättää asiasta, Portti tuhahtaa.

Lue myös toimittajamme Veera Vasaran kolumni aiheesta:

Toimittajalta: Vähentäisikö silta keskustassa autoilua?

Tästä on kyse

Kymmeniä vuosia suunniteltu silta ylittäisi Nelostien

Rovaniemi suunnittelee Ruokasenkadun päähän siltaa Nelostien yli Lapinkävijäntielle.

Ruokasenkatu kulkee keskustassa Valtakadulta Poromiehentielle. Sen varrella on muun muassa Lyseonpuiston lukio.

Suunnitelmien mukaan silta ohjaa autoliikennettä keskustan ulkokehälle ja auttaa kehittämään Ruokasenkadusta joukkoliikennekadun.

Sillan peruste on myös keskustan kevyenliikenteen yhteyksien parantaminen.

2 miljoonaa

Silta maksaisi 2 miljoonaa euroa.

Siltaa on suunniteltu yli 20 vuotta ja se on mukana keskustan voimassa olevissa kaavoissa.

Jos silta valmistuu, liikenne ohjautuu uudella tavalla, ja keskuskentän ja Nelostien välille voidaan kaavoittaa esimerkiksi kerrostalotontti.

Yksi silta jo on

Uusi silta korvaisi lähistöllä olevan, Nelostien ylittävän kevyenliikenteensillan. Se kulkee Revontulen kauppakeskuksen ja Korundin välissä.

Vanha silta on huonokuntoinen. Sen korjauskuluiksi on arvioitu 0,9 miljoonaa euroa.

Nykyinen kevyenliikenteen silta.
Nykyinen kevyenliikenteen silta.
Kuva: Anssi Jokiranta
Tausta: Kaupunginhallituskin äänesti
Tiia Haapakangas

Sillan rakentamisesta äänestettiin myös kaupunginhallituksessa, kun päätettiin, millainen talousarvioesitys viedään valtuuston päätettäväksi. Päätökseksi tuli äänin 7–4 kaupunginjohtajan esitys siitä, että silta rakennetaan ensi vuonna.

Äänestyksessä keskustan ryhmä jakaantui, kun Anja Joensuu, Hannu Ovaskainen ja Liisa Ansala kannattivat siltahankkeen lykkäämistä, mutta Kaisu Huhtalo ei.

Myös SDP:ssä oltiin kahta mieltä; Terhi Heikkilä olisi lykännyt rakentamista, mutta Harri Rapo ei.

Kokoomuksen edustajat samoin kuin perussuomalaisten Timo Tolonen ja vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä halusivat sillan ensi vuoden investointeihin.