Ukrainan sota: Ze­lens­kyi vaatii li­sä­pa­kot­tei­ta Ve­nä­jäl­le ydin­voi­ma­lan tu­lit­ta­mi­sen vuoksi

Kulttuuri: Tu­le­vai­suus tulikin tykö – Jenni Räinä on vii­py­nyt teok­sis­saan jo kauan siinä mai­se­mas­sa ja niiden ih­mis­ten pa­ris­sa, joista Suo muistaa -e­si­kois­ro­maa­ni kertoo

Katso tästä kaikki Lapin 425 alue­vaa­li­eh­do­kas­ta

Vaaliasiamies Mauri Posio ja Lapin sitoutumattomat ry:n puheenjohtaja Hannu Tikkala (oik) jättivät ehdokaslistoja aluehallintovirastolla jo maanantaina. Aluevaalilautakunnan sihteeri Kaisa Post otti vastaan.
Vaaliasiamies Mauri Posio ja Lapin sitoutumattomat ry:n puheenjohtaja Hannu Tikkala (oik) jättivät ehdokaslistoja aluehallintovirastolla jo maanantaina. Aluevaalilautakunnan sihteeri Kaisa Post otti vastaan.
Kuva: Jussi Leinonen

Maan historian ensimmäiset hyvinvointialueiden vaalit järjestetään 23. tammikuuta ensi vuonna. Puolueet ja valitsijayhdistykset ovat luovuttaneet ehdokaslistansa aluevaalilautakunnille tiistaina klo 16 mennessä.

Ehdolle on asetettu yhteensä 425 henkilöä. Ehdokasasettajia on 14.

Lapin hyvinvointialueen valtuustoon valitaan 59 valtuutettua. Ehdokkaita voi asettaa kukin puolue ja valitsijayhdistys enintään 1,25 kertaisen määrän.

Lapissa hyvinvointialue on koko maakunta.

Aluevaalilautakunta tutkii ehdokkaiden vaalikelpoisuuden ja vahvistaa ehdokasasettelun 23. joulukuuta. Tuolloin ehdokkaat saavat myös äänestysnumeronsa.

Tietoa ehdokkaan mahdollisesta sitoutumattomuudesta ei ole merkitty.

Edit: Juttua on muokattu 14.12. klo 16.50, jolloin kaikkien ehdokasasettajien listat on julkaistu kokonaisuudessaan.

Edit: Jutun otsikkoa muutettu 15.12.2021: Ehdokkaita onkin yhteensä 425, ei 424 henkilöä.

Voit suodattaa ehdokkaita nimen tai kotikunnan mukaan. Selaa taulukkoa oikeassa laidassa olevalla nuolella.

Onko ehdokaslistoissa virheitä? Lähetä korjauspyynnöt osoitteeseen miila.kankaanranta@lapinkansa.fi.

Lapin Kansan vaalikone on jo auki ehdokkaille
Antti Kokkonen

Tuleeko jokaisessa Lapin kunnassa tulee olla terveysasema jatkossa? Mikä on Länsi-Pohjan keskussairaalan kohtalo? Tarvitaanko pelastustoimeen töihin lisää maahanmuuttajia?

Näihin, ja moniin muihin kiperiin kysymyksiin aluevaaleissa ehdolla olevat voivat ottaa kantaa Lapin Kansan aluevaalikoneessa.

Lapin Kansa julkaisee aluevaalien alla jälleen vaalikoneen, jonka avulla äänestäjät pääsevät tutustumaan ehdokkaiden mielipiteisiin keskeisistä aluevaalikysymyksistä.

Vaalikone on jo nyt avoinna vaaleissa ehdolle lähteneille. Heillä on aikaa vastata vaalikoneen kysymyksiin 29. joulukuuta asti.

Yleisölle vaalikone avautuu jo maanantaina 20. joulukuuta. Saattaa siis olla, että koneen avautuessa kaikki ehdokkaat eivät ole vielä ehtineet vastauksiaan antaa.

Lapin Kansan vaalikone toteutetaan yhteistyössä Iltalehden kanssa. Siinä on yhteensä 22 kysymystä.

Osa niistä käsittelee aluevaalien yleisiä teemoja, osa pureutuu Lapin hyvinvointialueen erityiskysymyksiin. Koneessa on myös muutamia ehdokkaiden arvomaailmaa mittaavia kysymyksiä.

Aluevaalit pidetään 23. tammikuuta. Lapissa vaaleissa valitaan 59 aluevaltuutettua. He päättävät tulevaisuudessa siitä, miten ja missä Lapin sosiaali- ja terveystoimi ja pelastustoimi hoidetaan.

Jos olet ehdolla aluevaaleissa etkä ole saanut linkkiä vaalikoneeseen tai ehdokaskäyttöliittymän käytössä ilmenee ongelmia, voit olla yhteydessä tekniseen tukeen osoitteessa palaute.vaalikone@almamedia.fi tai puhelimitse numeroon 010 665 2430 arkisin klo 15–17.

Edit 14.12.2021: Korjattu vaalikonevastausten viimeiseksi jättöpäiväksi 29. päivä 27. päivän sijaan.