Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kansien vä­lis­sä: Teslan ta­ri­noi­ta tu­le­vai­suu­des­ta

Kansien välissä

Rovaniemen kirjaston työntekijät esittelevät kirjaston kokoelmia.

Nikola Tesla: Matkalla Marsiin: Esseitä, luentoja ja lehtikirjoituksia. 2022.
-

Nikola Tesla (1856–1943) oli serbialais-amerikkalainen fyysikko ja häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen keksijöistä. Hän erikoistui sähköteknisiin keksintöihin ja monia hänen noin 300 patentistaan päästiin hyödyntämään vasta hänen kuolemansa jälkeen teknologian kehityttyä ”Teslan tasolle”.

Hänen keksintönsä loivat pohjan sille elektroniikan vallankumoukselle, jonka keskellä nykypäivän ihminen elää. Toisin kuin kilpailijansa Thomas Edison, Tesla ei osannut hyödyntää keksintöjään kaupallisesti, vaan oli jatkuvissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Matkalla Marsiin -kirjaan on koottu aiemmin suomentamattomia kirjoituksia, joissa Tesla esittelee mullistavia keksintöjään sekä ajatuksiaan lääketieteestä, sodista, ihmiskunnan tulevaisuudesta ja avaruusmatkailusta. Monet Teslan ennustuksista ovat nykyään arkista todellisuutta lähtien sähköautoista ja langattomasta tiedonsiirrosta.

Tesla tutki myös sähkön vaikutusta ihmiskehoon ja sen käyttöä lääketieteen apuna. Hän toimi myös itse koehenkilönä kokeissaan.

Matkalla Marsiin on mielenkiintoinen kirjanen (94 sivua), jota voi suositella kaikille keksinnöistä ja keksimisen historiasta kiinnostuneille.

Juha KiveläMuurolan kirjasto
Listalla

Lapin kirjastojen varatuimmat tietokirjat

1. Pirjo Iivonen: Minun islantilaisneuleeni

2. Johannes Lahtela: Samuli

3. Jippu: kun perhonen lakkaa hengittämästä

4. Robert T. Kiyosaki: Rikas isä, köyhä isä

5. Stanley Rosenberg: Opas vagushermon parantavaan voimaan

6. Björn Natthiko Lindeblad: Saatan olla väärässä ja muita oivalluksia elämästä

7. Tony Mannela: Iitto ja iittolaisia. I, Agata ja Eeli

8. Kari Hautamäki: Et sinä (vielä) kuole

9. Veera Välimäki: Raidat

10. Timo Ahonen et al.: Oppimisen vaikeudet