Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ka­la­uo­man pitää myös toimia

Kun luin Lapin Kansasta, että Kemijoki oy suunnittelee rakentavansa vaelluskaloille 700 metriä pitkän kalauoman Taivalkosken padon ohi, en ollut uskoa silmiäni.

Ajattelin, että nyt yhtiö rakentaa Suomen oloissa merkittävän luonnonmukaisen ohitusuoman, joka mahdollistaa myös heikompiuintikykyisten kalojen ja muiden veden elävien nousun padon ohi. Ohitusuomaan muodostuisi myös runsaasti virtavesikalojen ympärivuotisia elinalueita ja kalojen kipeästi tarvitsemia kutupaikkoja.

Saatuani tarkempaa tietoa pettymys oli suuri. Jokiyhtiön kaavailema kalauoma olisi kuivillaan seitsemän kuukautta vuodessa. Lisäksi kalauoman suuaukon houkutusvirtaamajärjestelyt eli sijainti ja virtaaman määrä ovat nykytietämyksen mukaan epätyydyttäviä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.