Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kolumni

Kak­sois­roo­li estää päät­tä­mi­sen – tor­ni­ho­tel­lien kaa­voi­tus saa kau­pun­ki­lai­sen miet­ti­mään, kenen asialla päät­tä­jä on

Taru Salo

Rovaniemelle on tulossa kaksi tornitaloa, joita kansan suussa jo kutsutaan Arinan torniksi ja Henttusen torniksi.

Kyseessä on kaavaluonnos, jonka mukaan Lordinaukion reunalle nousisi Arinan 18-kerroksinen hotelli ja samaan kortteliin 14-kerroksinen asuin-, liike-  ja huoneistohotellirakennus. Tämän tornin omistavan asunto-osakeyhtiön Rova-Pekan suurimpia omistajia on Henttusen suku, siitä kutsumanimi.

Vaikka olisi mitä mieltä siitä, sopivatko korkeat tornirakennukset Rovaniemen kaupunkikuvaan vai eivät, herättää asioiden käsittely kaupungin päätöksenteossa ihmettelyä. Ja myös epäilyjä siitä, kohdellaanko kaupungissa kaikkia yrittäjiä samojen pelisääntöjen mukaisesti. Kenen lauluja päättäjät oikein laulavat?

Arinan korkeimmassa päätöksentekoelimessä hallintoneuvostossa on jo vuodesta 2012 istunut Susanna Junttila (kesk.), joka puolestaan on kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtaja ja myös kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion esihenkilö.

Ei ole ihme, jos kaupunkilaisille on herännyt epäilys, kumman etuja päätöksentekijä oikein edistää, kaupungin vai Arinan.

Syksyn mittaan Arinaan ollaan jälleen nimittämässä uutta hallintoneuvostoa, ja Susanna Junttila on ilmaissut  halunsa jatkaa osuuskaupan johtoelimessä.

Junttila on vakuuttanut, että hän jäävää itsensä kaikesta Arinaa koskevasta päätöksenteosta, myös tornihotellihankkeesta. Tätä ei ole syytä epäillä,  ja näin myös pitää lain mukaan toimia.

Pelkkä lain kirjaimen mukaan toimiminen ei demokratiassa riitä. Asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät.

Ei ole ihme, jos kaupunkilaisille on herännyt epäilys, kumman etuja päätöksentekijä oikein edistää, kaupungin vai Arinan.

Kyse ei ole vain yksittäisestä korttelista vaan laajemminkin kaavoituksesta ja hotellihankkeista. Jos kaupunginhallituksen puheenjohtaja istuu yhden yhtiön johtoelimissä, vaarantuu hänen tasapuolisuutensa myös käsiteltäessä muita, kilpailevia hotellihankkeita. Rovaniemelle on suunnitteilla lukuisia muitakin hotelleja, joiden kaavoitus on kesken.

Tuntuu ihmeelliseltä, että Susanna Junttila haluaa olla mukana Arinan päätöksenteossa, kun samalla hän joutuu pidättäytymään Rovaniemen kaupunkikuvaan vuosikymmeniä oleellisesti muuttavasta ja vaikuttavasta päätöksestä.

Halusivatko äänestäjät kaupungin asioista päättämään henkilön, joka ei sitten voikaan päättää tärkeistä asioista?

Myös toisen, 14-kerroksisen tornin kaavoitus saa äänestäjän uskon päätöksenteon läpinäkyvyyteen ja tasapuolisuuteen horjumaan.

Elinvoimalautakunnan puheenjohtaja Matti Henttusen (ps.) läheiset omistavat merkittävän osan asunto-osakeyhtiön osakkeista ja tulevat hyötymään jopa miljoonia euroja, jos kaupunki kaavoittaa lisäkerroksia ja lisää rakennusoikeutta heidän yhtiöönsä.

En väitä, että Matti Henttunen olisi jotenkin suhmuroinut torniin 14-kerrosta. Kyse oli ehkä vain sattumasta,  ja tasapuolisuuden nimissä myös Rova-Pekka sai oman torninsa kaavaehdotukseen.

Joka tapauksessa elinvoimalautakunnan puheenjohtaja on nyt eräänlaisessa parisuhteessa Arinan kanssa ja heidän kohtalonsa on niputettu yhteen.

Kirjoittaja on tuottaja

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.