Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jo­ki­yh­tiö ei tähtää lohen pa­laut­ta­mi­seen

Kemijoki Oy on jättänyt hakemuksen Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon (avi) koskien Taivalkosken voimalaitoksen kalauomaa. Yhtiö tavoittelee manööverillään positiivista mediajulkisuutta. Totuus manööverin takana on toinen.

Hakemuksessa todetaan: ”Suunnittelutyössä päädyttiin siihen, että kokonaan luonnonmukaista uomaa alueelle ei pystytä toteuttamaan. Teknisen kalatien ja luonnonmukaisen uoman väliin suunniteltiin lisäksi houkutusvirta-allas ja kalojen kiinniottolaite.” Asiaan vihkiytyneen silmään pistävät termit tekninen kalatie, houkutusvirta-allas ja kalojen kiinniottolaite. Kyseessä on tekninen kalatie, eikä luonnonmukainen ohitusuoma, jota muun muassa Lapin ely-keskus aville jättämässään kalatalousvelvoitehakemuksessaan peräänkuuluttaa.

Yhtiö pyrkii myös luomaan suurelle yleisölle kuvan, että se toimii aktiivisesti ja tavoitteellisesti lohen palauttamiseksi. Tästä ei ole Taivalkoskella kyse, vaan siitä, että yhtiö pelaa aikaa teknisillä ratkaisuilla, jonka lopputulokseen yhtiö voi itse vaikuttaa – nouseeko lohi vai ei.

Taivalkoski-projektista saatujen ”kokemusten ja tulosten" jälkeen yhtiö tulee toteamaan, ettei lohen palauttaminen Kemi- ja Ounasjokeen ole mahdollista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.