Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Pääkirjoitus

Johtava Airbnb-kau­pun­ki Ro­va­nie­mi on lu­van­nut puuttua ly­hyt­vuok­rauk­sen lie­ve­il­miöi­hin uusilla sään­nöil­lä – nyt on lu­pauk­sen lu­nas­ta­mi­sen aika

Rovaniemen lyhytvuokraustarjonta on runsasta ja toiminnan sääntely olematonta.
Rovaniemen lyhytvuokraustarjonta on runsasta ja toiminnan sääntely olematonta.
Kuva: Iiro Kerkelä
Pääkirjoitus // 23.8.2023

Hallitus on luvannut uudistaa lyhytvuokrauksen sääntelyä lailla. Sen myötä kyseisen toiminnan on määrä muuttua villistä lännestä normaaliksi bisnekseksi, missä kaikkia toimijoita koskevat samat säännöt.

Suomen johtavassa Airbnb-kaupungissa Rovaniemellä lyhytvuokrauksen hyödyt ja haitat ovat tulleet tutuiksi. Lyhytvuokraus on lisännyt matkailua ja kasvattanut sen ohessa muidenkin palvelujen, kuten liikenteen, ravintoloiden ja kauppojen kysyntää.

Varjopuolena on ollut se, että monista asuinkerrostaloista on tullut "salahotelleja", missä vieraita tulee ja menee, ja vakituiset asukkaat ovat vaarassa joutua ilmiön maksajiksi – jos iso asuntosijoittaja ajautuu vararikkoon, muiden osakkaiden on otettava senkin vastikkeet maksettavakseen.

Tuorein esimerkki villistä lännestä on lähes sadan huoneiston "Taiga-talo", josta espoolainen Kuuskodit oy osti talvella 77 asuntoa Lehto Groupilta ja vuokrasi ne sitten eteenpäin eri yrityksille. Yksi niistä on Olkkajärvellä toimiva matkailuyritys Apukka Resort, joka markkinoi 29 Taiga-huoneistoaan verkkokaupassa kuten muutakin majoitustaan.

Parivuotiaan Kuuskodit oy:n toimitusjohtaja toimii myös asunto-osakeyhtiö Taigan hallituksen puheenjohtajana. Hänen mukaansa tontin kaava mahdollistaa kyseisen liiketoiminnan (LK 22.8.). Taiga on kuitenkin luvitettu asuinkerrostaloksi, jonka huoneistoja pitäisi käyttää normaaliin asumiseen.

Samassa Kymppikorttelissa on runsaasti muitakin lyhytvuokrausasuntoja. Esimerkiksi kalustettuja asuntoja vuokraavalla Forenomilla on Taigan naapuritalossa 69 huoneistoa.

Rovaniemen rakennusvalvonta on ryhtynyt selvittämään sitä, onko Taigassa luvanvaraista majoitustoimintaa. Tästä ei liene epäilystäkään, kuten ei siitäkään, että kyse on kaupungin tavasta.

Ammattimainen majoitustoiminta edellyttää aina sitä koskevaa rakennuslupaa. Valmiin asuinkerrostalon lupa voidaan muuttaa jälkikäteen majoituskerrostalon luvaksi, jos asemakaava sen sallii ja tilat muokataan vastaamaan majoituslupaehtoja. Näin ei ole Taigassa tehty.

Rovaniemellä on katsottu tähän asti sormien läpi lyhytvuokraukseen liittyviä pykälärikkomuksia, koska hyödyt on nähty haittoja suuremmiksi. Tämä on vaarantanut tavallisen asunnonostajan oikeusturvan ja herättänyt närää myös hotellialan yrittäjissä, joiden on pakko noudattaa kaikkia, usein kalliitakin sääntöjä.

Nyt tilanne voi muuttua. Rovaniemi on ilmoittanut aloittavansa – hallituksen lupaamaa lakia odotellessa – omien lyhytvuokrausohjeiden laatimisen (LK 18.7.). Valmista voi tulla jo talvimatkailusesonkiin mennessä.

Parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Kyseessä on ryhtiliike, jota kaupungilta on odotettu koko 2000-luvun ajan.

P.S.

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) toivoo medialta "raikasta, uutta otetta koko hommaan". Ministeri haluaa nähdä "ikävien suruvirsien" sijasta "ihania ylistyslauluja" paitsi itsestään myös muista perussuomalaisista ministereistä, jotka ovat hänen mukaansa "todella raskassarjalaisia, tosi kokeneita, hirveän perehtyneitä ja todella sitoutuneita hallitusohjelmaan" (HS 22.8.). Viimeistään syksy leikkauslistoineen näyttää, tarttuuko media mediaministerin onkeen vai jatkaako se perinteisellä, journalismin ankeuttamalla linjallaan.