Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Jäl­leen­nä­ke­mi­siä ja ra­vi­sut­ta­via do­ku­ment­te­ja – Skáb­ma­go­vat kokoaa elo­ku­vien ystävät Inariin

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat järjestetään koronavuosien jälkeen taas Inarissa. Festivaali jatkuu ensi viikolla verkossa.

Skábmagovat kokoaa Inariin alkuperäiskansoista kertovien elokuvien ystäviä.
Skábmagovat kokoaa Inariin alkuperäiskansoista kertovien elokuvien ystäviä.
Kuva: Jussi Leinonen

– Viimeinkin pääsee paikan päälle ja porukalla katsomaan elokuvia, Aleksi Ahlakorpi huudahtaa.

Hän toimii 25. kertaa Inarissa järjestetävän Skábmagovat-festivaalin johtajana. Festivaalijohtajana Ahlakorpi on työskennellyt viime vuodesta, mutta on ollut useampana vuonna sitä ennen järjestämässä tapahtumaa esimerkiksi tuottajana.

Elokuvien rinnalla vähintään yhtä tärkeää Skábmagovilla on toimia kohtaamispaikkana ihmisille.

– Yhteisöllisyys on aina isossa osassa. Täällä pääsee tapaamaan tuttuja.

Ahlakorven mukaan Skábmagovilla kuin monella muullakin tapahtumalla on vakiokävijöitä, jotka ovat mukana vuodesta toiseen.

– Paikalliset tietävät jo hyvin, että tammikuun lopussa tapahtuu. Vähitellen myös uusia kiinnostuneita on löytänyt paikan päälle. Osa tämän vuoden vieraista tullee paikalle aiempien vuosien verkkotapahtumien perusteella.

"Oli selvää, että haluamme tarjota virtuaalisen festarikokemuksen myös tänä vuonna. Tammikuussa Inariin matkustaminen voi olla etenkin ulkomailta hankalaa, joten näin pystymme tavoittamaan laajemman yleisön."
Aleksi Ahlakorpi
Festivaalijohtaja

Skábmagovat järjestettiin paikan päällä Inarissa viimeksi vuonna 2020. Kahtena edellisvuonna festivaali on pidetty verkossa koronarajoitusten vuoksi.

Tänä vuonna on tarjolla niin sanottu hybridimalli eli elokuvia pääsee katsomaan niin Inarissa kuin verkon välityksellä.

Verkkonäytökset ovat parina edellisvuonna keränneet väkeä ympäri maailmaa.

– Oli selvää, että haluamme tarjota virtuaalisen festarikokemuksen myös tänä vuonna. Tammikuussa Inariin matkustaminen voi olla etenkin ulkomailta hankalaa, joten näin pystymme tavoittamaan laajemman yleisön.

Myös osa ohjaajavieraista osallistuu festivaaleille virtuaalisesti.

Poiminta
Aleksi Ahlakorpi toimii Skábmaovat-festivaalin johtajana.
Aleksi Ahlakorpi toimii Skábmaovat-festivaalin johtajana.
Kuva: Olli Miettunen

Aleksi Ahlakorven festaritärpit

1. Pelkoa ja Intoa -näytös (K16)  Revontuliteatterissa pe 27.1. klo 19.45. Inga Elin Marakattin ohjaama Unborn Birun 19-minuuttisen elokuvan pääosassa on ensimmäisessä elokuvaroolissaan Saamen supertähti, Sofia Jannok. Elokuva on tällä viikolla myös ollut ainoana pohjoismaisena elokuvana Sundance-festivaalin ohjelmistossa. Näytöksen alussa Yungmiqu & Jezebro räppäävät muutaman kappaleen. Elokuvan katsominen kokonaan lumesta rakennetussa teatterissa on on jo itsessään elämys.

2. Sámi AssimiNation Sajoksessa la 28.1. klo 12. Ohjaaja Suvi Westin palkitun dokumentin Eatnameamet – Hiljainen taistelumme runsaasta materiaalista kootut kahdeksan lyhytelokuvaa syventävät saamelaisten kokeman kolonialismin teemaa eri näkökulmista. Maailmanensi-ilta.

3. Sápmi II: Rikottu hiljaisuus Sajoksessa pe klo 27.1. Liselotte Wajstedin ohjaama dokumentti kertoo seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joka on ollut alkuperäiskansojen parissa tabu sukupolvien ajan. Hiljaisuus on ollut selviytymisstrategia, mutta viimein on tullut aika puhua ongelma näkyväksi.

Festivaalin avaa torstaina Sajoksessa Saamelaisiltamat vuodelta 1973. 50-vuotisjuhlanäytöksen jälkeen Matti Morottaja, Sulo Aikio ja Iisko Sara muistelevat aikanaan kohua herättäneen ohjelman tekemistä. Yleisradiolle tehdyissä iltamissa päättäjät maaherrasta ministereihin joutuivat saamelaisten piinapenkkiin.

Tämän jälkeen päivä kääntyy ilmaiseksi Muistojen illaksi, jossa Skábmagovien entiset ja nykyiset työntekijät muistelevat festivaalin varhaisia vaiheita sekä kaikkea vuosien saatossa sattunutta.

Festivaalin kaukaisin vieras tulee Uudesta-Seelannista. Fidžiläinen elokuva- ja teatteriohjaaja Nina Nawalowalo tuo Inariin dokumenttinsa A Boy Called Piano. Se kuvaa lapsena Uuteen-Seelantiin muuttaneen samoalaismiehen karua tilitystä selviytymisestään järjestelmän rattaissa.

Totuus- ja sovintokomissiotyöhon liittyy viisi muutakin festivaalien ohjelmassa olevaa dokumenttia: Suvi Westin Eatnameamet – Hiljainen taistelumme ja sitä täydentävä Sámi AssimiNation, Ritva Torikan Out of the Dark into the Light – Seavdnjadasas čuvgii, Alanis Obomsawinin Honour to Murray Sinclair sekä Ørjan Marakatt Bertelsenin Eallin.

Inga Elin Marakattin ohjaama Unborn Biru on tällä viikolla myös ollut ainoana pohjoismaisena elokuvana Sundance-festivaalin ohjelmistossa.
Inga Elin Marakattin ohjaama Unborn Biru on tällä viikolla myös ollut ainoana pohjoismaisena elokuvana Sundance-festivaalin ohjelmistossa.

Kaukainen vieras on myös kanadalainen ohjaaja ja yhteisöaktivisti Darlene Naponse, jonka elokuva Stellar kuvaa kahden ihmisen kohtaamista tuhoisan meteoriitin törmättyä maahan. Elokuvan pääosassa on Elle-Máijá Tailfeathers, joka tähdittää myös Danis Goulet’n palkittua scifi-elokuvaa Nightraiders.

Saamelaisohjaajista paikalle saapuvat Suvi Westin ja Ritva Torikan lisäksi muun muassa Liselotte Wajstedt ja Sunna Nousuniemi, joiden elokuvat käsittelevät seksuaalista väkivaltaa saamelaisyhteisöissä. Aihe on ollut pitkään tabu alkuperäiskansojen parissa.

Tänä vuonna festivaalilla on paikalla myös ammattilaisia saamelaisen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj:stä. Yksikkö tarjoaa saamelaiskulttuurin mukaisia ja saamenkielisiä mielenterveyspalveluita matalalla kynnyksellä.

– Osassa elokuvista on vaikeita aiheita ja ne voivat nostattaa pintaan monenlaisia tunteita. On hyvä, että niitä voi purkaa heti paikan päällä ammattilaisten avulla, Ahlakorpi kertoo tyytyväisenä.

Skábmagovat – alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Inarissa 26.–29.1. ja verkossa 29.1.-6.2.