Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mikä pu­hut­taa Lapin ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla? Kuun­te­le ter­vei­set Sal­las­ta, Muo­nios­ta ja Uts­joel­ta sekä viime hetken tun­nel­mat

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

Iso tulva tekee hi­taas­ti tuloaan Tor­nion­laak­soon - Tor­nios­sa ja koko jo­ki­var­res­sa on syytä va­rau­tua poik­keuk­sel­li­seen tulvaan

Torniossa ja koko jokivarressa on syytä varautua poikkeukselliseen tulvaan. Kunnat jo valmistautuvat.

Tornion ja Haaparannan keskusta on turvattu ison tulvan varalle korotetulla tulvavallilla. Tornion golfkentän pohjoispuolella on tulvavalli, jota on nyt nostettu vähintään 40 senttiä.

– Tämän pitäisi riittää estämään ennusteiden mukainen melko harvinainen tulva. Korotusta on hieman enemmän kuin kaksi vuotta sitten keväällä oli korkeutta väliaikaisen tulvavallin kanssa, laskee Tornion tekninen johtaja Markus Kannala.

Torniossa mies- tai tulvamuisti nostaa esille vuoden 1990 ja viimeksi 2018 tulvat. Kolmenkymmenen vuoden takainen keskustan kaduille ja kiinteistöihin tulvinut tulva antoi sysäyksen tulvavallin rakentamiselle 90-luvun lopulla.

– 1,4 kilometriä pitkä tulvavalli on yhteinen Ruotsin Haaparannan kanssa. Käytännössä tästä vallista vain noin 50 metriä on Suomen puolella. Tulvavallin on rakentanut Suomen valtio suojaamaan kumpaakin kaupunkia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.