Poliisitehtävät: Nelikko yritti anastaa jou­lu­kuu­sen Ro­va­nie­men kes­kus­tas­ta, si­vul­li­sen huuto esti yri­tyk­sen

Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 4. päivän luukku tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Idästä tullut kyt­ty­rä­lo­hi on val­lan­nut Norjan ran­ni­kon lo­hi­jo­kia ja on le­viä­mäs­sä Itä­me­rel­le – vaa­ra­vyö­hyk­keel­lä ovat myös Tor­nion- ja Muo­nion­jo­ki

Pääkirjoitus // 24.8.2022

Pohjoismaiden kalatutkijat pohtivat parhaillaan kuumeisesti keinoja, joilla kyttyrälohen leviäminen Norjan, Ruotsin ja Suomen lohijokiin saataisiin estettyä tai edes hidastettua. Pätevän keinon keksimisellä on kiire, sillä aggressiivisesti käyttäytyvä, Norjan jokiin kotiutunut vieraslaji on löytänyt tiensä jo myös Itämeren alueelle.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) erityisasiantuntija Ville Vähä uskoo, että kyttyrälohen leviäminen Itämerelle on enää lyhyen ajan kysymys (LK 23.8.). Vaikka kyseisen kalalajin jokiin noususta on alueella toistaiseksi vain satunnaisia havaintoja, tilanne voi muuttua nopeasti. Tästä on kokemusta Norjasta, missä "kyttyrä" on vallannut jokia Pohjois-Atlantilta Etelä-Norjaan asti.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.