Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Tilaajille

Hoi­ta­jien lakko kes­keyt­tää to­teu­tues­saan kaiken kii­reet­tö­män hoidon Lapin kes­kus­sai­raa­las­sa – kahden viikon ajalta siirtyy yli 5000 po­ti­las­ai­kaa

Lappiin laajeneva hoitajien lakko hiljentäisi useimmat Lapin keskussairaalan poliklinikat ja leikkaussalit. Potilaat saavat siirtyvistä ajoista tiedon tekstiviestillä. Vain kiireellinen hoito turvataan suojelutyönä. Näihin kuuluvat ensihoito, päivystys, synnytykset ja syövän hoito.

Hoitajalakot ovat laajenemassa ensi viikolla Lappiin, ellei hoitoalan työriidassa päästä sopuun. Lapin sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoitoa koskeva lakko on alkamassa keskiviikkoaamuna 20. huhtikuuta.

Miten uhkaavaan hoitajalakkoon on valmistauduttu, Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jukka Mattila?

– Olemme käyneet hyvässä yhteishengessä ammattijärjestöjen paikallisten neuvottelijoiden kanssa neuvotteluja lakkorajoista eli siitä, mitkä tehtävät ja toiminnot jäävät lakon ulkopuolelle. Näiden linjausten ja sopimusten arviointi on nyt järjestöjen keskushallinnon tasolla.

Mitkä tehtävät lakon aikana hoidetaan?

– Me pyrimme hoitamaan kaikki sellaiset asiat, joissa aikaviive aiheuttaa potilaan parantumiselle tai toipumiselle oleellisia haittoja. Esimerkiksi syöpäleikkaukset ja syöpien hoidot pyritään toteuttamaan suunnitelmien mukaan.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi