Mainos

Harva arvaa, mitä yh­teis­työl­lä saa aikaan! Pai­kal­li­ses­ta ruo­ka­kult­tuu­ris­ta on moneksi

Tornion-Muonionjokilaaksossa matkailijoita houkutellaan herkuttelemaan ja löytämään elämyksiä.

Original Lapland ry on Tornion-Muonionjoen – eli Väylän – laaksossa toimiva yrittäjäverkosto, johon kuuluu 40 matkailu-, käsityö- ja luonnontuotealan toimijaa. Laajalla alueella halutaan tarjota matkailijoille aitoja ja alkuperäisiä Väylänvarren elämyksiä.

– Tornion-Muonionjoki on aikoinaan ollut löytöretkeilijöiden tie Lappiin, ja sitä se on edelleen. Tuolloin olimme samaa maata molemmin puolin jokea, ja rajaton identiteetti koetaan täällä hyvin vahvana vieläkin, sanoo Iina Askonen, Original Lapland ry:n projektipäällikkö.

Paikallisuus ja omaleimaisuus ovat ruoka- ja luontomatkailun keskiössä.
Paikallisuus ja omaleimaisuus ovat ruoka- ja luontomatkailun keskiössä.
Kuva: Iina Askonen

Ruoka sytytti keskustelemaan ja haasteet nostettiin pöydälle

Syksyllä 2022 Original Lapland ry sai ELY-keskuksen harvaan asuttujen alueiden matkailuhankerahoituksen. Vuoden kestäneessä Taste of Original Lapland – pitkin poikin Väylänvartta -hankkeessa kehitettiin jokilaakson ruoka- ja luontomatkailua.

– Meillä on Kukkolankosken siika ja sen lippoaminen Torniossa sekä kuuluisa Tornionjoen lohi, jonka kalastamiseen Pellon seudulla on panostettu erityisesti. Miekojärveltä tulee kuhaa, haukea ja muikkua. Poroa, sieniä ja marjoja meiltä löytyy kuten muualtakin Lapista, Askonen listaa esimerkkejä alueen luonnon antimista.

Yhteistyö yritysten välillä tiivistyi yhteisen tekemisen myötä. Hankkeeseen osallistui 40 yritystä. Kuvassa etualalla hankkeen projektipäällikkö Iina Askonen ja koordinaattori Salla Saarela (toinen vasemmalta).
Yhteistyö yritysten välillä tiivistyi yhteisen tekemisen myötä. Hankkeeseen osallistui 40 yritystä. Kuvassa etualalla hankkeen projektipäällikkö Iina Askonen ja koordinaattori Salla Saarela (toinen vasemmalta).
Kuva: Iina Askonen

Yrittäjät lähtivät innolla mukaan keskustelemaan ruokatuotteiden kehittämisestä, sillä matkailijan näkökulmasta paikallisten herkkujen saatavuuden puute koettiin yhteiseksi haasteeksi. Aihe toi esiin kollektiivisen motivaation, mutta asian edistäminen ei ole ongelmatonta.

– Esimerkiksi ravintolatoiminnan kannattavuus ympärivuotisesti on selkeä haaste. Ei riitä, että on maailman parhaat raaka-aineet, vaan ne pitää saada tarjolle, Askonen summaa.

Iso-Vietosen rannalla Ylitorniolla sijaitsevan Loma-Vietosen yrittäjä Tuija Kariniemi-Saukkoriipi oli miettinyt kesäkahvilan avaamista jo jonkin aikaa.

– Hankkeessa käytyjen keskustelujen myötä tartuin tuumasta toimeen. Puhuimme muun muassa esillepanon tärkeydestä, joten halusin kahvilaan jotain spesiaalia: retrotyyliset ruusukupit, runsas kakkupöytä sekä pöytiintarjoilu keräsivätkin kiitosta asiakkailta, hän kertoo.

Perinteistä ammennettiin paikalliseen tarjontaan uusia elämyksiä.
Perinteistä ammennettiin paikalliseen tarjontaan uusia elämyksiä.
Kuva: Iina Askonen

Teemoitetut road tripit tuovat esiin jokilaakson monipuolisen tarjonnan

Hankkeessa luotiin myös viisi teemoitettua road trip -reittiä. Valikoimaa löytyy niin paikallisesta elämäntavasta kiinnostuneille, kalastusta harrastaville, lasten kanssa matkustaville, kirppareista ja retroilusta innostuneille kuin Tornionlaakson erikoisuuksia janoaville.

– Halusimme tuoda laajan alueemme monipuolisen tarjonnan näkyväksi, summaa Askonen.

Tiiviissä tahdissa edennyt hanke materialisoitui myös kansien väliin. Askosen yhdessä Salla Saarelan kanssa tekemä ruokakirjanen esittelee alueen ruokakulttuuria ja elämäntapaa kiehtovin tarinoin ja upein valokuvin. Porokämpältä pitopöytään – makumatkalla Väylänvarressa -julkaisu sisältää tietoa raaka-aineista ja reseptejä niiden valmistamiseen paikallisiksi herkuiksi.

– Hanke oli tärkeä etappi Original Lapland -verkoston matkalla. Sekä ruoka että road tripit koettiin vahvasti yhteisiksi teemoiksi ja niiden kautta verkostoituminen on aktivoinut yrityksiä yhteistyöhön. Ruokakirjanen konkretisoi jokilaakson makumatkailun potentiaalin, Askonen iloitsee.

Tutustu Porokämpältä pitopöytään – makumatkalla Väylänvarressa -kirjaseen (issuu.com)

Löydä teemoitetut road tripit Tornionlaaksossa (originallapland.com)

Tutustu harvaan asuttujen alueiden matkailuhankkeiden tuloksiin: harvaarvaa.fi.

Taste of Original Lapland – Pitkin poikin Väylänvartta on osa Lapin ELY-keskuksen rahoittamaa harvaan asuttujen alueiden matkailuhankekokonaisuutta.

Harvaan asutuille alueille matkailun kehittämiseen kohdennettu rahoitushaku oli kertaluonteinen. Vaikka tätä rahoitusta ei enää ole haettavissa, kannattaa tutustua ELY-keskuksen muihin palveluihin.

Onko sinulla kehittämisidea?
  • Tutustu maaseuturahoituksen mahdollisuuksiin!
  • Lue lisää ja kysy rohkeasti lisätietoja ELY-keskukselta.

maaseutu.fi