pääkirjoitus: Suomi juhlii 106. it­se­näi­syys­päi­vään­sä en­sim­mäi­sen kerran puo­lus­tus­liit­to Naton jä­se­ne­nä – sul­je­tun itä­ra­jan takaa on turha odo­tel­la korkean tason on­nit­te­lu­ja

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Han­nu­kai­sen kai­vos­hank­kees­sa tes­ta­taan uutta ma­te­riaa­lia kai­vos­toi­min­nas­sa syn­ty­vien si­vu­ki­vi­ka­so­jen peit­tä­mi­seen

Tavoitteena on yhtiöiden mukaan kehittää uusia ratkaisuja kaivosten ympäristövaikutusten hallintaan.

Hannukaisen kaivoshankkeessa testataan uusia materiaaleja kaivostoiminnasta syntyvien sivukivien ympäristövaikutusten hallintaan.

Testaus liittyy hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää ratkaisuja typpi- ja sulfaattipitoisten kaivosvesien stabilointiin, Hannukainen Mining oy:n  ja Tapojärvi oy:n tiedotteessa kerrotaan.

Kolarin Hannukaiseen suunnitellulla kaivoksella muodostuu sivukiveä, jota ei voida hyödyntää toiminnassa ja joka tullaan läjittämään tiiviiden pohjarakenteiden päälle.

Sivukivi on mahdollisesti happoa muodostavaa ja vaatii tiiviin pohja- ja peiterakenteen, joka ei läpäise vettä tai happea.

Koetoiminnassa sivukiven peittomateriaalina testataan nyt beliittisementtiä, jonka valmistuksessa hyödynnetään metsäteollisuudessa syntyvää soodasakkaa ja lentotuhkaa.

– Vaihtoehtoisilla materiaaleilla pyritään korvaamaan peittorakenteissa yleisesti käytettyjä kalvorakenteita.

:
:

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Lue tilauksella tämä ja muut kiinnostavat artikkelit Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa