Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ha­luaa­ko Ro­va­nie­mi olla mat­kai­lu­kau­pun­ki?

Rovaniemellä riittää Airbnb-tarjontaa. Kirjoittaja neuvoo kaupunkia ottamaan asiassa mallia Helsingistä.
Rovaniemellä riittää Airbnb-tarjontaa. Kirjoittaja neuvoo kaupunkia ottamaan asiassa mallia Helsingistä.
Kuva: Iiro Kerkelä

Matkailun kasvun elinehto on, että paikalliset suhtautuvat matkailuun myönteisesti. Airbnb-majoitusliiketoiminnan voimakas kasvu Venetsiassa ja Amsterdamissa on johtanut siihen, että paikalliset ovat alkaneet suhtautua matkailijoihin kielteisesti.

He ovat joutuneet muuttamaan pois keskustoista, kun Airbnb-sijoittajat ovat nostaneet asuntojen ja vuokrien hinnat liian korkeiksi. Myös pienten asukkaita palvelevien liikkeiden, kuten kampaamoiden ja pienten kauppojen määrä on vähentynyt.

Rovaniemen tilanne näyttää kehittyvän samaan suuntaan. Kaupunki suhtautuu matkailuun kaksijakoisesti. Se haluaa matkailutuloja, mutta matkailun kannalta välttämättömien hotellien rakentaminen kaupunkiin on vaikeaa ja hidasta. Kun matkailu kasvaa, eikä hotelleissa ole tilaa, ylikysyntä on purkautunut asuinkerrostaloihin.

Rovaniemi voisi ottaa oppia Helsingistä, joka nosti matkailun 10 vuotta sitten kasvutoimialaksi. Samalla kaupunki päätti suosia kaavoituksessa ja vanhojen kiinteistöjen muuttamisessa hotelliliiketoimintaa. Sinne onkin rakennettu ja rakennetaan lukuisia hotelleja. Kaavoitus- ja muutosprosessit ovat olleet nopeita eivätkä kuntalaisetkaan ole valittaneet niistä.

Rovaniemi tulkitsee rakennus- ja kaavoituslainsäädäntöä toisin kuin Helsinki ja Oulu. Ne katsovat, ettei ammattimaisen majoitusliiketoiminnan harjoittaminen ole sallittua kerrostalossa, joka on kaavoitettu asuinkäyttöön.

Myös tuomioistuimet ovat asettuneet tälle kannalle. On erikoista, että Rovaniemi tulkitsee lakeja toisin, vaikka oikeuskäytäntö on selkeä. Lainsäätäjän ja viranomaisten tärkein elinkeinotoiminnan sääntelyyn liittyvä periaate on kohdella samanlaista toimintaa ja samoista asiakkaista kilpailevia yrityksiä samalla tavalla. Periaate ei toteudu.

Ammattimaisen majoitusliiketoiminnan harjoittaminen kaavan ja rakennusluvan vastaisesti asuinkerrostaloissa on halvempaa kuin hotellikäyttöön suunnitellussa rakennuksessa. Liiketoiminta hotelleissa luo enemmän työpaikkoja ja verotuloja.

Tarpeellisia korjauksia on luvassa, sillä hallitusohjelma lupaa selkeyttää vuokrausta ja majoitusliiketoimintaa koskevan lainsäädännön vastaamaan nykypäivää.

Rovaniemenkin tulisi päättää, haluaako se olla matkailukaupunki. Sen tulisi sallia hotellien rakentaminen ja nopeuttaa siihen liittyviä prosesseja. Airbnb:n harjoittamista kaavan ja rakennusluvan vastaisesti ei tule sallia. Nämä toimenpiteet ovat välttämättömiä, jotta asukkaat hyväksyvät matkailun kasvun.

Kirjoittaja on Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja.