Lapin Kansa live: Arctic Volley kohtaa lii­gas­sa Jy­my­Vol­leyn – katso huip­pu­len­to­pal­loa suorana kello 18.30

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Yritykset: Iissä si­jait­see eri­koi­nen ki­vi­jal­ka­kaup­pa, joka tun­ne­taan ete­läs­sä asti – Yrit­tä­jä­si­sa­ruk­sil­la on edel­leen myyn­nis­sä 10 000 VHS-ka­set­tia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Hal­li­tus: Ve­nä­läi­siä kos­ke­vat tiu­ken­tu­neet vii­su­mi­mää­räyk­set as­tui­vat voimaan – ­Si­sä­mi­nis­te­ri: Ra­ja­var­tio­lai­tos va­rau­tu­nut lu­vat­to­miin rajan yli­tyk­siin ja tur­va­paik­ka­ha­ke­muk­siin

Hallituksen tuore periaatepäätös on voimassa toistaiseksi. Sen mukaan kiinteistön omistaminen Suomessa ei yksin riitä viisumin myöntämiseen. Jatkossa Suomi myöntää venäläisille pääasiassa kertaviisumeja.

Kuusamon rajanylityspaikan liikenne on pysynyt rauhallisena myös viimeisen viikon aikana. Arkistokuva.
Kuusamon rajanylityspaikan liikenne on pysynyt rauhallisena myös viimeisen viikon aikana. Arkistokuva.
Kuva: Mikko Halvari

Venäläisten matkustaminen Suomeen pelkän turistiviisumien turvin ei ole mahdollista enää perjantaista alkaen. Päätökset ovat voimassa toistaiseksi. Uutta periaatepäätöstä käsiteltiin torstaina valtioneuvoston istunnossa.

Hallituksen mukaan venäläisten tulo Suomeen turismiviisumin perusteella vaarantaa Suomen kansainväliset suhteet.

Kun venäläisturistien maahantuloa oli rajoitettu monessa Euroopan maassa Suomea voimakkaammin, Suomesta oli tulossa venäläisturisteille kauttakulkumaa.

– Se on päivän selvää, että tämä vaikuttaa Suomen kansainvälisiin suhteisiin, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi torstaina.

Tuore periaatepäätös koskee myös muissa Schengen-maissa venäläisille myönnettyjä viisumeja sekä pitkäaikaisia viisumeja, jotka ovat yhä voimassa.

Kiinteistö ei ole viisumin saannin peruste

Venäjältä Suomeen saa edelleen matkustaa poikkeustapauksissa. Ne voivat liittyä muun muassa perheeseen, terveyteen, opiskeluun tai työhön. Tuore päätös sallii myös matkustamisen humanitaarisista syistä sekä kansainvälisen suojelun hakemisen.

Rajavartiolaitoksen rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa sanoo, että perheenjäsenillä tarkoitetaan lasten ja vanhempien lisäksi lastenlapsia ja isovanhempia.

Jatkossa Suomen myöntämät viisumit ovat pääsääntöisesti kertaviisumeja, kertoo sisäministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner. Joissain tapauksissa perheenjäsenille voidaan myöntää monikertaviisumeja.

Tuomas Laosmaa toteaa, että kiinteistön omistaminen Suomessa ei enää riitä viisumin saamisen perusteeksi.

– Kiinteistöjen omistajat saavat tulla maahan, jos kiinteistöön liittyy välittömiä huoltotarpeita.

Hallituksen tuoreen linjauksen jälkeen hankittu kiinteistö ei oikeuta viisumiin.

Tilanne rajalla muuttui viime viikolla

Venäjältä on saapunut Suomeen kymmeniätuhansia ihmisiä sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi osittaisesta liikekannallepanosta viime viikon keskiviikkona. Venäjältä on tullut erityisesti kutsuntaikäisiä miehiä.

Nuorehkoja miehiä on lähtenyt Venäjältä myös muihin maihin.

Haavisto toteaa, että suuri osa Suomeen tulleista venäläismiehistä on jatkanut matkaansa Suomesta eteenpäin.

Tuomas Laosmaan mukaan Suomeen tuli viikonloppuna ja alkuviikosta 12 000–15 000 henkilöä vuorokaudessa.

Keskiviikkona tulijoiden määrä väheni eikä tulijoiden joukossa ollut niin paljon nuoria miehiä kuin ennen. Laosmaan mukaan taustalla on muutos Venäjän viranomaisten toiminnassa.

Krista Mikkosen mukaan viime päivien liikenne on painottunut Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille. Pohjoisen raja-asemilla kävijämäärät eivät ole kasvaneet yhtä paljon.

Huomion infrastruktuuriin

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan kaikille hallinnonaloille sekä kunnille on annettu vakava vetoomus, jotta oman kriittisen ja välttämättömän infrastruktuurin toiminta olisi turvattu kaikissa tilanteissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Hallituksen varautumisen ministerityöryhmä kokoontui torstaina. Saarikko antoi lausuntonsa sen jälkeen. Ministerityöryhmässä käsiteltiin muun muassa ruokaturvaa, sähkön saatavuutta ja kaasuputkivuotojen merkitystä.

Kello 14.18. Korjattu Tuomas Laosmaan nimi.

Muutettu otsikkoa ja jutun aikamuotoa 30.9. klo 10.16.