pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Tilaajille

Entistä suu­rem­pi osa nuo­ris­ta kokee ah­dis­tus­ta ja surua il­mas­ton­muu­tok­sen takia – Ro­va­nie­me­läi­nen Emilia Yli-Su­van­to on huo­lis­saan po­ro­ta­lou­den tu­le­vai­suu­des­ta

Nuorten kokemalla ilmastoahdistuksella on suuret ja ylikansalliset mittasuhteet. Raportit synkästä tulevaisuudesta ja uutiset luontokadosta ovat tiputtaneet raskaan taakan tulevaisuuden aikuisten harteille.

Ilmastonmuutos näkyy poronhoitajien arjessa. Rovaniemeläinen Emilia Yli-Suvanto on huolissaan porotalouden tulevaisuudesta.
Ilmastonmuutos näkyy poronhoitajien arjessa. Rovaniemeläinen Emilia Yli-Suvanto on huolissaan porotalouden tulevaisuudesta.
Kuva: Venla Kiiskinen

Luonnosta elinkeinonsa saavat työskentelevät ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun etulinjassa. Emilia Yli-Suvanto, 24, on huolissaan maapallon kantokyvystä, mutta myös oman alansa tulevaisuudesta. Hän työskentelee poronhoitajana ja on jo huomannut konkreettisia muutoksia luonnossa liikkuessaan.

– Porotaloudessa ilmastonmuutos näkyy jo nyt. Talvet ovat hyvin erilaisia verrattuna siihen, kun olin itse lapsi.