Pääkirjoitus: Kylien ke­hit­tä­mis­sää­tiön al­ku­pääo­mas­ta on tehtävä eri­tyis­ti­lin­tar­kas­tus, to­tuu­den sel­vit­tä­mien on kaik­kien etu

kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Ensi se­son­kiin: Ho­tel­lin­joh­ta­ja Jussi Perkkiö uskoo, että ko­ti­maan­mat­kai­lu pi­ris­tyy ja aikoo itsekin mat­kus­taa Turkuun

Aasialaisten matkailun uskotaan elpyvän vasta reilun vuoden päästä.


Hotellinjohtaja Jussi Perkkiö arvelee, että ulkomaanmatkailun rajoitukset kääntyvät kotimaan matkailun voitoksi.
Hotellinjohtaja Jussi Perkkiö arvelee, että ulkomaanmatkailun rajoitukset kääntyvät kotimaan matkailun voitoksi.
Kuva: Jussi Perkkiö

Ensi sesonkiin -juttusarjassa Rovaniemen matkailualan toimijat kertovat ajatuksiaan ja kuulumisiaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.

Kesän aikana... matkustusrajoitukset ja viranomaismääräykset, jotka ovat vaikeuttaneet matkailua, pala kerrallaan helpottuvat ja pääsemme jatkamaan myös kansainvälisen matkailun myyntiä ja markkinointia Lapin matkailulle niin tärkeän talvisesongin varmistamiseksi.

Toivon, että... ihmiset huolehtivat käsihygieniasta ja tarpeettomista lähikontakteista myös rajoitusten vapauduttua, jotta vältymme mahdollisesta koronaepidemian toiselta aallolta.

Minua ilahduttaa... että osuuskauppa Arinalla oli mahdollisuus työllistää majoitus- ja ravitsemustoimialan työntekijät market-toimialalle, kun  hotellit  ja ravintolat olivat koronamääräysten takia suljettuna huhti–toukokuussa. Se oli vastuullinen teko, jota sitoutunut ja ammattitaitoinen henkilöstömme varmasti arvostaa.

Aion matkustaa... tänä kesänä perheeni kanssa kesälomallamme kotimaassa kuten niin monet muutkin suomalaiset. Matkustusrajoitukset ulkomaille näyttävätkin olevan kotimaanmatkailulle varsinainen piristysruiske. Oma matkamme suuntautuu tällä kertaa Suomen länsirannikolle Vaasaan, Kokkolaan ja Turkuun. Toivotaan, että kotimaiset matkailijat löytävät tänä kesänä runsain mitoin myös tänne kauniiseen ja eksoottiseen Lappiin!

Olennaista matkailubisneksessä... on kohteen vetovoimaisuuden lisäksi tietysti myös saavutettavuus eri liikennevälineillä. On myös oltava herkällä korvalla ja tarkalla silmällä tunnistamassa eri matkustajasegmenttien tarpeet ja toiveet. Olennaista on myös täyttää matkailijan mielikuva kohteesta, mieluummin ylittämällä se.

Markkinoinnissa... tulisi nostaa vastuullinen matkailu entistä vahvemmin kärkiviestiksi, varsinkin kansainvälisellä markkinalla. Monet hotellit ja matkailukohteet ja -toimijat tekevät jo nyt arvokkaita toimia, mutta muun muassa työ ilmastonmuutoksen torjumiseksi tulisi nostaa rohkeammin esiin. Esimerkiksi S-ryhmässä työtä on tehty pitkään, ja tavoitteena on hiilinegatiivisuus 2025 mennessä.

Aasialaiset... ovat olleet Lapin matkailulle varsinkin talvikaudella elintärkeä kohderyhmä. Asiantuntijat Aasiassa arvioivat Eurooppaan suuntautuvan ryhmämatkailun elpyvän aikaisintaan kaudelle 2021–2022.

Airbnb on... monimuotoistuvan majoitustarjonnan ilmentymä, joka olisi saatava saman sääntelyn piiriin kuin majoitusliikkeetkin. Rovaniemellä toiminta on kasvanut satunnaisesta lyhytaikaisesta oman asunnon vuokraamisesta satojen huoneistojen ammattimaiseksi majoitustoiminnaksi, joka on kuluttajasuojankin kannalta huolestuttava suunta.


Kuka

Jussi Perkkiö

54-vuotias hotellinjohtaja Original Sokos Hotel Vaakunassa.

Tehnyt liki koko työuransa matkailussa, vuodesta 1986 alkaen.

Harrastaa valokuvausta, liikuntaa ja leipomista.