
Lapin yliopistolla järjestetään lauantaina elokuvaseminaari, jonka aiheena on Neuvostoliiton poliittisten vainojen historia. Käsiteltävänä on myös vankileirien tapahtumat vuosina 1929–1953.
Seminaari järjestetään taiteiden tiedekunnassa Esko ja Asko -salissa. Ohjelmassa on keskustelua Gulag-elokuvista historiallisen muistin kantajina ja historiallisten tapahtumien esittäjinä. Gulag oli Neuvostoliiton aikainen vankileirijärjestelmä. Nimi on lyhenne työleirejä hallinnoineen yksikön nimestä.
Aiheista puhuvat elokuvataiteen professori Kristian Feigelson Sorbonne Nouvelle -yliopistosta, sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta sekä elokuvataiteen valtion palkinnon saanut ohjaaja Kanerva Cederström. Tilaisuuden puheenvuorot ovat englanniksi.
Suomesssa on viime aikoina käyty vilkasta keskustelua naapurimaa Venäjän 1900-luvun historian vaiheista. Venäjän kansa eli hirmuvallan alaisena Neuvostoliiton diktaattorin Josif Stalinin kolmenkymmenen vuoden hallituskauden (1923–1953) aikana.
Seminaarissa näytetään Marina Goldovskajan dokumentti Solovetsikin valta, joka kertoo Solovetsinkin saarilla Valkoisessa meressä sijainneesta ensimmäisestä Gulag-leiristä. Toinen esitettävä teos on Kanerva Cederströmin elokuva Trans-Siberia – Merkintöjä vankileireiltä. Cederström myös kertoo elokuvastaan.
Seminaarin aluksi Vesa Puurosen kuvaa Gulag-historiaa ja sen vaikutuksia Neuvostoliiton yhteiskuntaan.
Seminaarin järjestävät yhteistyössä Lapin Yliopisto ja Sorbonne Nouvelle yliopisto. Seminaari on yleisölle avoin.
Gulag-teemainen elokuvaseminaari la 22.2. klo 12.15–19 Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Asko ja Esko -salissa. Vapaa pääsy.