Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Gal­lu­pit voivat mennä uusiksi

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Eloi­suus ja viih­tyi­syys tois­tu­vat Ro­va­nie­men kes­kus­tan uu­dis­ta­mis­suun­ni­tel­mis­sa, mutta mitä ne tar­koit­ta­vat käy­tän­nös­sä?

-

Rovaniemen kaupunki suunnittelee kävelykadun ja Lordinaukion yleisilmeiden piristämistä (LK 21.6.).

Viimeinkin, tekee mieli hihkaista. Ydinkeskustan, jos nyt Rovaniemen kokoisessa kaupungissa sellaisesta voidaan edes puhua, yleisilme on pääosin ankean harmaa ison osan vuotta. Talvella sentään lumi ja pimeys kätkevät osan harmaudesta.

Kävelykatualueelle tuodaan kaupungin mukaan muun muassa oleskelusaarekkeita ja erilaisia viherelementtejä. Lordinaukion nykyiset betoniset penkkiryhmät ja istutuslaatikot lähestyvät elinkaarensa päätä.

Toivon todella, että keskustan yleisilmeen virkistäminen ei jää pelkäksi suunnitelmaksi. Rovaniemellä on tehty erilaisia elävöittämissuunnitelmia vuosien varrella useita muun muassa Kemijoen rantaan, mutta harva niistä on edennyt toteutukseen asti.

Kyse on tietysti rahasta, mutta myös valinnoista ja siitä, miten ja kenelle kaupunkia kehitetään. Potentiaalia on vaikka mihin.

Parhaillaan käynnissä on keskustan kupeessa sijaitsevan Lainaanrannan ranta-alueen uudistaminen. Tavoitteena on tehdä siitä monipuolinen ja houkutteleva. Se tarkoittaa muun muassa väylien peruskorjausta ja puistojen kunnostusta. Myös venesatamaa laajennetaan ja osaan rantaa rakennetaan tulvamuuri.

Olen kuvaillut Rovaniemen keskustan yleisilmettä usein sanaparilla ruma mutta rakas. Toivon, että rumuus vähitellen väistyy.

Uudistustyöt tehdään vuosien 2023–2025 aikana. Nyt uusitaan vesi- ja viemäriputkia, ranta-alueen väylä- ja puistorakentaminen on vuorossa pääosin vasta ensi kesänä. Rahaa Lainaanrannan toimintojen ja ilmeen kohentamiseen on varattu noin neljä miljoonaa euroa (LK 26.1.).

Lainaanrannan kunnostuksella kaupunki aloittaa Kemijoen ranta-alueen kehittämisen, jota on tarkoitus jatkaa ensin Koskenrantaan ja myöhemmin Yliopistonkadulle saakka.

Tämä on hyvä suunta. Yritystä on ollut jo aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2011 valmistuneessa suunnitelmassa Kemijoen varrelle visioitiin valaistuja taideteoksia, kartionmuotoista näkötornia ja Pohjanhovin kohdalle upeaa tasannetta. Tavoitteena oli kaikin puoli eloisampi ranta. Vain osa siitä suunnitelmasta on toteutunut.

Suunnitelmissa toistuvat toiveet eloisuudesta ja viihtyisyydestä. Mistä ne syntyvät? Yhtä viisastenkiveä tuskin on, mutta ihmiset viihtyvät siellä, missä on tilaa istua ja oleskella, voi halutessaan nauttia pientä purtavaa, kenties pelailla jotain eikä liikenne surraa ihan varpaille asti. Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että ympärillä on jotain vihreää, tarpeeksi roskiksia, eikä vessakaan pahitteeksi ole.

Vehreyttä ei voi keskittää vain ydinkeskustan ulkopuolisille viheralueille. Yhtä lailla sitä tarvitaan asvaltin, betonin ja kivetysten keskelle. Olen kuvaillut Rovaniemen keskustan yleisilmettä usein sanaparilla ruma mutta rakas. Toivon, että rumuus vähitellen väistyy.

Kirjoittaja on tuottaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.