Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Ko­ro­na­krii­si ja uusi arki


Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Mikko Kärnä.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Mikko Kärnä.
Kuva: Jussi Leinonen

Koronakriisin koettelemassa Suomessa moni on joutunut sopeutumaan aivan uudenlaiseen arkeen. Perheet ovat olleet enemmän yhdessä ja töitä on tehty etänä kotoa. Uusi tilanne onkin osoittanut, että suuri osa töistä kyetään tekemään etänä kotoa.

Jos kriisistä siis jotain positiivista hakee, niin etätyön voisi olettaa lisääntyvän kriisin jälkeenkin. Tämä puolestaan tarjoaa valtaisia mahdollisuuksia koko pohjoisimmalle Suomelle.

"Jos kriisistä siis jotain positiivista hakee, niin etätyön voisi olettaa lisääntyvän kriisin jälkeenkin. Tämä puolestaan tarjoaa valtaisia mahdollisuuksia koko pohjoisimmalle Suomelle."

Olen itse jo pitkään vaatinut, että asiantuntijatehtävissä työskenteleville valtion virkamiehille tulisi lähtökohtaisesti antaa mahdollisuus valita oma sijoittumispaikkansa. Töitä voisi tuolloin tehdä kotoa, ja tyhjiä toimistotilojakin kyllä löytyy ympäri maata.

Lähtijöitä pääkaupunkiseudulta maaseudulle kyllä on, jos siihen vain annetaan mahdollisuus. Elinkustannukset ovat muualla maassa edullisemmat ja luonto on lähellä. Kukapa ei esimerkiksi tänne Lappiin haluaisi?

Siinä ei tule yökerhoa tai huvipuistoa ikävä, kun hiihtelee keväällä kantohangilla riekkojen perässä tai nostelee lihavaa rautua avannosta auringon paistaessa.

Toinen positiivinen asia mikä tästä voi Lapille seurata on kotimaanmatkailun uusi kukoistus. Ihmiset eivät voi tulevana kesänä matkustaa oikeastaan mihinkään muualla kuin kotimaahan ja täytyy toivoa, että tämän myötä suomalaiset löytävät Suomen uudelleen matkakohteena. Toivottavasti yhteydet muualta Suomesta Lappiin saadaan pelaamaan myös ensi kesänä, vaikka Finavia ja Finnair tässä hanttiin laittavatkin. Tulijoita kyllä varmasti on, jos yhteydet ovat vain kunnossa.

Toivotan kaikille voimia ja jaksamista kriisin keskelle. Tästäkin selvitään ja tämä maa nousee aina jaloilleen, kunhan muistetaan tukea toisiamme sekä tehdä yhdessä.