Vesistöt: Ve­si­lii­ken­teen ra­joi­tuk­sia päi­vi­te­tään Ro­va­nie­men kes­kus­tan alueel­la – ta­voit­tee­na hillitä ve­si­skoot­te­rei­den ai­heut­ta­mia hait­to­ja

Maastopalot: Kulotus oli mennä metsään tällä kertaa Po­siol­la, pe­las­tus­lai­tos va­roit­taa kui­vuu­des­ta

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Hä­vit­tä­jiin saman verran rahaa kuin ko­ro­nak­rii­siin?

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on vasemmistoliiton Markus Mustajärvi.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on vasemmistoliiton Markus Mustajärvi.
Kuva: Jussi Leinonen

Koronakriisin sanotaan maksavan Suomelle ainakin kolmekymmentä miljardia euroa. Se on iso rahasumma. Ainakin saman verran veroeuroja ja velkarahaa kuluu HX-hankkeeseen eli Hornetit korvaavien hävittäjien hankintaan ja niiden ylläpitoon. Rahan arvo tuntuu olevan suhteellista.

Korona jyllää tässä ja nyt. Se on käsinkosketeltava uhka. Mutta mitä uhkaa vastaan käydään rynnäkköhävittäjillä. Käykö niin, että tämän päivän upseerit käyvät tulevia sotia eilispäivän uhkakuvin?

Keskustelin joku aika sitten erään Nato-maan ilmatorjuntaupseerin kanssa Suomen puolustuksesta. Yhdysvalloissa koulutettu erikoisupseeri kertoi kantanaan, että Suomelle käypä ratkaisu voisi olla vähemmän hävittäjiä, tehokkaampi ilmatorjunta ja puolustushaarojen tasapainoinen kehittäminen.

"Jos valmisteltu hävittäjähankinta on perusteiltaan niin ylivoimainen, tulee sen kestää kriittinen arviointi."

Jos valmisteltu hävittäjähankinta on perusteiltaan niin ylivoimainen, tulee sen kestää kriittinen arviointi. Onhan kyseessä Suomen historian suurin hankintapäätös.

Itselleni maanpuolustus on tärkeä asia, mutta se ei tarkoita aseiden kalistelua vaan vahvaa kokemusta siitä, että tämä maa on puolustamisen arvoinen. Yleinen asevelvollisuus ja korkea maanpuolustustahto ovat kaiken perusta. Jos ne horjuvat, mikään määrä rautaa ei auta.

Tämän viikon aikana käsitellään muita isoja asioita eduskunnassa. Maanantaina keskusteltiin isossa salissa sote-ratkaisusta. Se vaikuttaa jokaisen kansalaisen arkeen kaikissa elämänvaiheissa.

Toistakymmenen vuoden tuskaisen väännön jälkeen on syytä syntyäkin päätöksiä. Myös sen kauimmaisen kylän perimmäisen mökin asukkaalle tulee laittaa viesti, että peruspalvelut taataan kaikille asuinpaikasta riippumatta.

Tiistaina väännettiin ensi vuoden talousarviosta. Valtion talousarvion laadinta tässä vaiheessa on helpompaa kuin kuntien. Valtio voi ottaa velkaa luottaen siihen, että Euroopan keskuspankki jatkaa osto-ohjelmiaan, joiden kokonaisvolyymi on jo nyt moninkertainen EU:n elpymispakettiin verrattuna. Esko Seppäsen sanassa ”hötörahan” määrää paisutetaan isoon rysäykseen asti.

Kunnissa joudutaan edelleen elämään pysyvässä epävarmuudessa. Valtion maksamat kertaluontoiset koronatuet eivät rakenteellisiin ongelmiin auta. Velkarahan suhteen kunnissa tulee pää vetävän käteen nopeammin kuin valtion kassan hoitajilla. Yksistään erikoissairaanhoidon lasku voi sekoittaa pienen kunnan talouden.

Sote ei kaikkia ongelmia ratkaise. Tarvitaan ajanmukainen hoitotakuulainsäädäntö ja edelleen uudistettu asiakasmaksulaki, jotta pahimmat sudenkuopat vältetään sen heikompisaattoisen kohdalla. Jokaiselle tarpeidensa, jokaiselta kykyjensä mukaan.