Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Emme hyväksy maa­seu­dun kur­jis­ta­mis­ta – Hal­la-aho on lau­sun­nos­taan se­li­tyk­sen velkaa

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Mikko Kärnä.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Mikko Kärnä.
Kuva: Jussi Leinonen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pudotti MTV3:n Uutisextrassa viime perjantaina varsinaisen pommin. Toimittajan kysyessä Halla-aholta aikovatko perussuomalaiset viedä kuntavaaleissa keskustan äänet vastustamalla miljardien maatalous- ja aluetukia Halla-aho vastasi, että hänen mielestään maaseudulla pärjättäisiin paremmin ilman ”kepulaista tukipolitiikkaa”.

Halla-aho on lausunnostaan selityksen velkaa maaseudun väestölle. On aivan selvää, että ilman maatalous- ja aluetukia maaseutu kurjistuisi. Kyseessä olisi miljardiluokan leikkaus, joka kohdistuisi suoraan maaseudun elinvoimaan.

Maataloustukia puolestaan ei makseta tuottajan, vaan kuluttajan takia. Mikäli niitä ei olisi, kallistuisivat suomalaiset elintarvikkeet merkittävästi eikä suomalaisilla olisi tämän jälkeen enää varaa ostaa suomalaista ruokaa. Tämäkö on perussuomalaisten mielestä kansallismielistä politiikkaa?

"Kyseessä oli johdonmukainen jatkumo perussuomalaisten maaseutuvihamieliseen linjaan."

Sinällään Halla-ahon lausunto ei tullut politiikkaa seuraaville yllätyksenä. Kyseessä oli johdonmukainen jatkumo perussuomalaisten maaseutuvihamieliseen linjaan, joka on aikaisemmin ilmennyt muun muassa vaatimuksina kuntien valtionosuusjärjestelmän verotulotasauksen poistamisesta. Tällä tempulla romutettaisiin peruspalvelut erityisesti harvaan asutuilla alueilla ja ajettaisiin kuntia pakkoliitoksiin.

Puheenjohtaja Halla-aho on myös todennut, että koko maan asuttuna pitäminen ei ole perussuomalaisille ”itseisarvo”. Kovia lausuntoja, joista on syytä käydä keskustelua ensi kevään kuntavaaleissa.

Tilanne on nyt se, että kaikkien maaseudusta ja maaseudun elinvoimasta kiinnostuneiden puolueiden sekä toimijoiden on liittouduttava tällaista politiikkaa ja kehitystä vastaan. Meidän on näytettävä vaaliuurnilla, että emme hyväksy Helsinki-keskeistä maaseutua kurjistavaa politiikkaa.

Meidän on kerrottava, että edellytämme koko Suomen elinvoiman turvaamista. Meidän on puolustettava kotimaisia tuottajia, kotimaista ruokaa ja maamme huoltovarmuutta.

Meidän on sanottava jyrkkä ei keskittämiskehitykselle. Nimittäin jos emme sitä tee, perussuomalaiset tulee ajamaan näillä linjauksillaan Suomen maaseudun alas. Ainoastaan yhdessä ja yhtenäisinä toimimalla voimme estää tämän.