lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

huoltoasemat: Säh­kö­au­to­jen ke­hit­tyes­sä py­säh­tyä tar­vit­see yhä har­vem­min – tar­koit­taa­ko se kuo­le­maa huol­toa­se­mil­le?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Di­gi­syr­jäy­ty­mi­nen kos­ket­taa myös nuoria

Näkökulma

Lapin Kansassa on keskusteltu ikääntyvien digisyrjäytymisestä. Lapin korkeakoulujen mielipidekirjoituksessa (15.1.) tuodaan esille, kuinka digisyrjäytyminen vaatii toimintaa. Ne vastaavat tähän osaltaan OdigO-hankkeella, jossa vahvistetaan aikuisten ja ikääntyvien parissa toimivien digitaitojen ohjausosaamista.

Digiosaaminen on kansalaistaito. Se koskettaa kaikkia, myös nuoria. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) julkaisi syksyllä 2021 kartoituksen nuorten digitaidoista. Kartoituksen mukaan nuoret kokevat, että he jäävät yksin digitaalisten palvelujen ja digitaalisen asioinnin opettelussa. Nuoret tarvitsisivat enemmän tukea digimaailmassa toimimiseen.

Yleinen harhakäsitys on nähdä nuori sukupolvi diginatiiveina. Nuoret osaavat ehkä käyttää älypuhelinta näppärämmin kuin vanhemmat ikäluokat. Digiosaaminen on paljon muutakin kuin älypuhelimen käyttö. Saman toteaa myös Nuorisobarometri (2020). Nuoret ovat taitavia sosiaalisen median käyttäjiä. Heidän digitaitonsa ovat usein riittämättömiä esimerkiksi pankkiasioihin tai hakemusten tekemiseen.

Peräpohjolan Opistolla on alkanut uusi DigiDigi – Innostusta digiosaamiseen-hanke (ESR).

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita