
Juhannuksen kynnyksellä EU-maat olivat jo sopimassa tavoitteesta saavuttaa hiilineutraali EU vuoteen 2050 mennessä. Neljä maata kuitenkin torppasi tavoitteen tuolloin. Syksyn aikana pääministeri Antti Rinne (sd.) on ottanut asiakseen käydä kahdenväliset keskustelut Tshekin, Puolan, Unkarin ja Viron kanssa, jotta sopu saavutettaisiin joulukuun EU-huippukokoukseen mennessä.
Ensimmäisenä Rinne saapui Tshekkiin. Vaikka ilmasto jäikin pääministeri Andrej Babisin puheessa sivuosaan, Rinteen puheenvuoron myötä ilmasto nousi Prahan maanantaiaamun lehdistötilaisuuden johtavaksi teemaksi.
Rinteen pääviesti oli, että ilmastopolitiikka on tärkeää koko sivilisaatiolle sekä eurooppalaisella että globaalilla tasolla. Babis puolestaan oli hyvin suorapuheinen kritiikissään ilmastolupauksia kohtaan.
– Voimme luvata mitä tahansa vuodelle 2050. Ja totta kai se tulee maksamaan paljon rahaa. Mutta on tiedettävä, miten vakavissaan maat ovat, Babis perusteli Lännen medialle maan haluttomuutta liittyä EU:n hiilineutraaliustavoitteeseen.
Tshekki tukee ydinvoimaa
Vaikka Tshekin naapurimaa Slovakia tukee EU:n hiilineutraaliustavoitetta, slovakialaissyntyinen Babis väheksyy sen ilmastopolitiikkaa.
– Ero on siinä, että me olemme tosissamme. Tshekki ottaa konkreettisia askeleita hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.
Babisin mukaan maa aikoo istuttaa vuoteen 2025 mennessä 10 miljoonaa puuta ja miljardi taimea. Lisäksi maahan on perustettu neuvosto kuivuuden ratkaisemiseksi, ja puustoa tuhoaviin kaarnakuoriaisiin on haettu apua Suomesta asti.
– Olemme sanoneet selvästi, että maamme energialähteiden yhdistelmä tulee perustumaan ydinvoimaan. Euroopan komission on ymmärrettävä, että ydinvoima on puhdas energiamuoto, josta ei tule päästöjä. Tämän puolesta taistelemme, Babis julisti Lännen medialle.
Yhteinen sävel löytyi teknologiasta
Babis hylkää täysin ajatuksen siitä, että Euroopan pitäisi nyt ajaa teollisuutensa alas ilmaston vuoksi vain siksi, että se on tuottanut päästöjä ilmakehään 300 vuoden teollisuushistoriansa aikana. Hän mainitsi myös, että maailmassa on paljon muitakin ongelmia kuin ilmastonmuutos.
Muilta EU-mailta Babis haluaisi nähdä mustaa valkoisella siitä, miten ne seuraavat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteitaan. Rinne painotti, että ainoastaan Pariisin sopimuksen seuraaminen ei jatkossa enää riitä, ja peräänkuulutti yhteistyötä EU-maiden välillä.
– Syyllistäminen ei auta vaan on löydettävä yhteisiä ratkaisuja”, Rinne muistutti.
Yhteisen sävelen saavuttaa hiilineutraalius pääministerit löysivät teknologiasta, muun muassa hiilen kaappaamisesta. Babis lainasi ilmastoaktivisti Greta Thunbergia toteamalla, että Tshekki kuuntelee tiedettä.
EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä puhuttaessa Rinne painotti, että EU:n rahoitusta ohjattaisiin enenevissä määrin ilmastoystävälliseen politiikkaan. Rinne myös totesi, että osa maista tarvitsee taloudellista apua hiilineutraaliustavoitteeseen pääsemiseksi.
– Meidän on tehtävä kaikkemme kaikilla aloilla, mutta lisäksi tarvitsemme ihmisten tuen tavoitteiden saavuttamiseksi", Rinne sanoi lehdistötilaisuuden päätteeksi.