kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Ana­lyy­si: Yh­te­näi­nen op­po­si­tio ei ole sen pa­rem­min ko­koo­muk­sen kuin pe­rus­suo­ma­lais­ten etu

Kokoomus aloitti kamppailun opposition herruudesta välikysymyksellään. Se ei halunnut siihen perussuomalaisia mukaan, vaikka muuta väitti, kirjoittaa toimittaja Aki Taponen.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho johtaa suurinta, 39 kansanedustajan oppositiopuoluetta.
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho johtaa suurinta, 39 kansanedustajan oppositiopuoluetta.
Kuva: Mauri Ratilainen

Hallitus vastaa ensi tiistaina eduskunnassa kokoomuksen ja Liike Nytin allekirjoittamaan talous- ja työllisyyspolitiikkaa koskevaan välikysymykseen.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät lähteneet kokoomuksen laatimaan välikysymykseen mukaan. Ne aikovat tehdä välikysymyskeskustelussa hallitukselle omat epäluottamusesitykset.

Kokoomus tarjosi välikysymystä myös muiden allekirjoitettavaksi, muttei ottanut muita oppositioryhmiä mukaan laatimaan sitä.

Todellisuudessa kokoomus ei halunnut perussuomalaisia mukaan. Siitä kertoo se, että kaiken kritiikin keskellä välikysymyksessä kiitellään hallitusta sen tavoitteesta helpottaa työperäistä maahanmuuttoa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi Lännen Medialle jo ennen kuin välikysymys oli julkistettu, että vaikka kokoomuksen kanssa on työllisyydestä monia yhteisiä näkemyksiä, on myös suuria näkemyseroja. Ne liittyvät etenkin halpatyövoiman maahantuontiin.

Hän lähetti kokoomukselle myös sellaiset terveiset, etteivät perussuomalaiset lähde kokoomuksen projekteihin apupuolueeksi ilman, että heillä on mitään sanomista itse asiaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo taas muistutti välikysymystä tiedotusvälineille esitellessään, että kokoomus joutui 12 vuoden hallitusvastuun aikana tekemään kompromisseja milloin kenenkin kanssa. Nyt se sai pitkästä aikaa tuoda esille puhtaasti kokoomuslaisen näkemyksen.

Kokoomuksen Petteri Orpo johtaa toiseksi suurinta, 38 kansanedustajan oppositiopuoluetta.
Kokoomuksen Petteri Orpo johtaa toiseksi suurinta, 38 kansanedustajan oppositiopuoluetta.

Eroja korostetaan

Välikysymyksestä annetut lausunnot paljastavat, että vaikka kaksi suurinta oppositiopuoluetta sanovat periaatteessa kannattavansa yhteistyötä ainakin itselleen tärkeissä asioissa, todellisuudessa ne haluavat korostaa erojaan.

Näin on siitä huolimatta, että A-Talkissa ne lataavat kritiikkiä Antti Rinteen (sd.) vihreän kansanrintamahallituksen ministereille välillä kuin yhteisessä tulitaistelussa.

Yhteistyötä vaikeuttavat myös lähimenneisyyden tapahtumat. Petteri Orpo torjui kesällä 2017 puheenjohtajaa vaihtaneiden perussuomalaisten jatkamisen Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa vedoten "arvopohjan erilaisuuteen". Profiloituminen perussuomalaisten vastavoimana maahanmuutto- ja EU-kysymyksissä on ollut kokoomuksen yksi kantava teema.

Halla-ahon mukaan yhtenä erona kokoomukseen on se, että perussuomalaiset ajattelevat enemmän yhteiskunnan kokonaisetua eivätkä halua politiikkaa, joka johtaa luokkayhteiskunnan vahvistumiseen. Yhteistä on markkinatalousmyönteisyys.

Ei ole yhtä oppositiota

Kummankaan, sen paremmin kokoomuksen kuin perussuomalaisten, etu ei ole, että alettaisiin puhua yhdestä oppositiosta.

Kokoomuksen välikysymys on samalla lähtölaukaus kamppailusta opposition herruudesta. Siinä sen aseena ovat perussuomalaisia kokeneemmat kansanedustajat, joista tosin vain harvalla on kokemusta toimimisesta oppositiossa.