Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Tilaajille

Am­mat­ti­kou­lun käyneet ovat alue­ke­hi­tyk­sen yl­lät­tä­vä voi­ma­va­ra – opis­ke­li­jat tun­nis­ta­vat ilmiön: "Ei­kö­hän sitä täällä Lapissa pysytä"

Mitä korkeampi koulutus, sitä suuremmaksi käy muuttovalmius, kertoo tuore selvitys. Siksi ammattitutkinnon suorittaneista kannattaa pitää hyvin kiinni.

Ammatillisen toisen asteen tutkinnon suorittaneet ovat aluekehityksen kultakimpaleita, joista kannattaisi pitää kiinni. Näin voi päätellä tuoreesta osaamisen aluetutkimuksesta, jonka tulokset Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra julkisti lokakuun lopussa.

– Ammatillinen toinen aste jää usein katveeseen tai liian vähälle huomiolle, kun puhutaan koulutuksen ja osaamisen merkityksestä alueen elinvoimalle, aluetutkija Timo Aro tutkimusyritys MDI:stä sanoo.

Näin on, vaikka yleisesti tiedetään, että esimerkiksi työvoimapulasta puhuttaessa kyse on uein juurikin ammatillisen tutkinnon suorittaneista.

Ammattitutkinnon suorittaneet kotipaikkauskollisia

Tutkijoiden havainto on, että ammatillisen tutkinnon suorittajat ovat kotipaikkauskollisempia kuin korkeammin koulutetut.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi