Yri­tys­tu­kien kar­si­mis­ta val­mis­tel­lut työ­ryh­mä sai ra­port­tin­sa val­miik­si maa­nan­tai­na

Vielä loppuillasta oli epävarmaa, julkistetaanko esitys vasta budjettiriihessä.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) nimitti työryhmän valmistelemaan yritystukien leikkaamista elokuussa.
Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) nimitti työryhmän valmistelemaan yritystukien leikkaamista elokuussa.
Kuva: Kimmo Penttinen

Yritystukien karsimista valmisteleva työryhmä ehtii saada esityksensä valmiiksi ennen maanantain vaihtumista tiistaiksi. Työryhmä teki töitä koko maanantai-illan. Valtiosihteereistä koostuvan yritystukia pohtivan työryhmän puheenjohtajana on toiminut valtiosihteeri Jari Partanen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Loppuraportti pannaan kiinni tänään maanantaina, Partanen vahvisti sähköpostilla.

Partanen ei vielä maanantai-iltana kymmenen aikoihin osannut sanoa, voidaanko työryhmän esitys julkistaa tuoreeltaan vai julkistetaanko se vasta budjettiriihen päätösten yhteydessä, budjettiin liittyvä asiakirja kun on.

Valtiosihteerien työryhmän nimitti elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) elokuussa. Hallitusohjelmaan kirjattiin, että työryhmän pitää laatia ehdotus yritystukia koskevasta sadan miljoonan euron vähennyksestä vuoden 2023 tasolla.

Edellinen hallituskin yritti karsia yritystukia

Alun perin työryhmän esityksen piti olla valmiina perjantaina, mutta silloin valmista ei vielä tullut. Varsinaisen ratkaisun yritystukien karsimisesta tekee pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus. Hallituksen budjettiriihen päätökset ovat valmiita viimeistään keskiviikkona.

Yritystukia pohtineen työryhmän tehtäväksi oli myös annettu laatia ehdotus suurteollisuuden päästökauppakompensaation jatkamisesta.

Edellinen Juha Sipilän (kesk.) hallituskin yritti vähentää yritystukia. Kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk.) johtama työryhmä ei kuitenkaan päässyt yhteisymmärrykseen yritystukien leikkauksista.