Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Yli­opis­to ottaa väi­tös­kir­ja­huo­let va­ka­vas­ti

Julkisuudessa ja yliopistoyhteisössä on herättänyt keskustelua jatko-opiskelija Lauri Törhösen väitöskirjaprosessi. Se on vielä kesken ja päätöksentekijä asiassa on taiteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvosto, joka päättää väitöskirjan hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Taiteiden tiedekuntaneuvoston tulee tarkastella väitöstä, väitöstilaisuutta ja näistä annettuja lausuntoja kokonaisuutena, jotta se voi tehdä perustellun ja harkitun päätöksen. Tiedekuntaneuvosto tarkastelee kokouksessaan osana kokonaisuutta myös väitöskirjan muotoa, koska on käynyt ilmi, että asiasta on epäselvyyttä.

Lapin yliopisto on lisäksi vastaanottanut tapaukseen liittyen kaksi ilmoitusta Hyvän tieteellisen käytännön (HTK) loukkausepäilystä. Ilmoitusten johdosta prosessin esiselvitysvaihe on käynnistymässä.

Esiselvitys voi johtaa väitöskirjan arvioinnista erilliseen ulkopuoliseen tutkintaan. Ilmoituksien käynnistämä prosessi vie aikaa, mutta se ei vaikuta taiteiden tiedekuntaneuvoston päätöksenteon aikatauluun.

Yliopisto ottaa mediassa Törhösen väitöskirjaprosessia kohtaan esitetyt huolet ja HTK-loukkausepäilyt vakavasti. Hoidamme kaikki prosessit asianmukaisesti ja toimimme lopputulemien vaatimalla tavalla.

Kirjoittaja on Lapin yliopiston rehtori.