Tähtijuttu: Kan­sal­lis­puis­to kas­vat­ti Sal­la­tun­tu­rin ve­to­voi­maa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Yle: Val­ta­kun­nan rajan ylit­tä­jien määrä tup­laan­tui Tor­nios­sa


Suomeen palaavien on täytettävä lomake, johon kirjataan henkilötietojen lisäksi muun muassa mahdolliset hengitystietulehduksen oireet.
Suomeen palaavien on täytettävä lomake, johon kirjataan henkilötietojen lisäksi muun muassa mahdolliset hengitystietulehduksen oireet.
Kuva: Jussi Leinonen

Suomen ja Ruotsin rajan ylittävä liikenne on lähes kaksinkertaistunut Torniossa, kertoo Yle.

Torstai-iltapäivän ja perjantai-iltapäivän välillä Suomesta Ruotsiin ja takaisin kulki noin 2 300 ihmistä. Vielä muutama päivä sitten ylittäjiä oli noin 1 200 vuorokaudessa.

Ylen haastattelema Torniossa sisärajavalvonnasta vastaavan Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentajan sijainen Valtteri Viitala kertoi, että torstaina noin 400 ihmistä vetosi rajavartijoille perusoikeuteensa kulkea rajan yli.

Kun rajanylittäjä on vedonnut tähän oikeuteensa, rajavartijat ovat päästäneet hänet naapurimaahan.

Ylitysmääriin on vaikuttanut keskiviikkona julkisuuteen noussut tieto, jonka mukaan suomalaiset saavat halutessaan ylittää rajan, koska oikeus siihen on kirjattu Suomen perustuslakiin.

Ylen tietojen mukaan moni suomalainen suuntaisi Haaparannalle nimenomaan nuuskaostoksille. Merivartioston Viitala ei kuitenkaan vahvistanut tietoa.