Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 8. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Kuo­hun­ta on takana, kuu­le­mi­set voivat alkaa – Uusi ko­mis­saa­ri: ha­luam­me kuulla myös saa­me­lais­ten voi­ma­va­rois­ta

Kolumni: Kun ju­nio­ri­val­men­ta­ja puuttui ra­sis­ti­seen ni­mit­te­lyyn, hän sai kolmen ottelun toi­min­ta­kiel­lon ja seura sakot

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

YK:n kan­nan­ot­to­ja tul­ki­taan monella tapaa, mutta ne eivät oikeuta syr­ji­mään ketään

Eduskunnan lähetekeskustelussa 22.11.2022 oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi, että esitys uudeksi saamelaiskäräjälaiksi ei ottaisi kantaa henkilön saamelaisuuteen, vaan siihen, kuka voisi äänestää saamelaiskäräjävaaleissa. Se ei estäisi sitä, etteikö kaikilla olisi oikeus harjoittaa saamelaista kulttuuria, ja kieltä, ilman äänioikeutta.

”Vaaliluettelo laadittaisiin uudestaan uusittujen vaaliluetteloon hakeutumiskriteereiden pohjalta. Kaikilla saamelaisilla olisi jatkossakin oikeus harjoittaa saamelaiskulttuuria, identifioitua saamelaiseksi ja toimia osana omia yhteisöjä. Vaaliluettelomerkinnän puutuminen ei vaikuta myöskään kenenkään oikeuteen saada muita saamelaisille kuuluvia oikeuksia.", Henriksson sanoi.

Eli, että osalla saamelaisia olisi oikeus harjoittaa kulttuuria, mutta ilman äänioikeutta saamelasikäräjävaaleissa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.