Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Yh­dys­val­tain johtava tar­tun­ta­tau­ti­asian­tun­ti­ja vertasi Bidenia Trum­piin ja kiit­te­li tätä tieteen kuun­te­le­mi­ses­ta – Fauci: "Se on va­paut­ta­va tunne"

Johtavaksi lääkinnälliseksi neuvonantajaksi ylennetty Anthony Fauci kiittelee Joe Bidenia tämän suhtautumisesta koronapandemiaan ja tieteelliseen tietoon. Hän kertoo tunteneensa olonsa ajoittain epämukavaksi Donald Trumpin alaisuudessa.

Johtava lääkinnällinen neuvonantaja Anthony Fauci kertoo voivansa puhua presidentti Joe Bidenille vapaasti ilman "seurauksia".
Johtava lääkinnällinen neuvonantaja Anthony Fauci kertoo voivansa puhua presidentti Joe Bidenille vapaasti ilman "seurauksia".
Kuva: Al Drago / POOL

Yhdysvaltojen johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci kiitti tuoretta presidenttiä Joe Bidenia torstaina siitä, että tämä "antaa tieteen puhua" koronapandemian hoidossa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Biden tarttui koronatoimiin heti ensimmäisenä virkapäivänään keskiviikkona. Torstaina hän antoi lisää presidentin asetuksia muun muassa testauksen lisäämisestä tilaisuudessa, jossa myös Fauci oli läsnä.

Koronavirukseen on kuollut Yhdysvalloissa tähän mennessä yli 405 000 henkilöä ja tartuntoja on todettu yli 24 miljoonaa. Luvut ovat korkeimmat maailmassa.

Entinen presidentti Donald Trump usein vähätteli viruksen vaarallisuutta ja jätti suuren osan koronatoimista osavaltioiden suunniteltavaksi.

Fauci, joka toimi Trumpin alaisuudessa, ylennettiin nykyhallinnon johtavaksi lääkinnälliseksi neuvonantajaksi. Tartuntatautiasiantuntija oli usein Trumpin kanssa eri mieltä siitä, kuinka pandemiaa tulisi hoitaa.

Fauci sanoi, että hän tunsi olonsa ajoittain "epämukavaksi" Trumpin hallinnon aikana. Hän ei Reutersin mukaan maininnut entistä republikaanipresidenttiä nimeltä, mutta viittasi kommentteihin hydroksiklorokiini-lääkkeestä. Trump hehkutti kiistellyn lääkkeen tehokkuutta ennen, kuin siitä oli tieteellistä näyttöä.

– Minulle ei ole lainkaan miellyttävää olla tilanteessa, jossa joudun väittämään vastaan presidentille, Fauci sanoi.

Joe Biden allekirjoitti torstaina lisää koronapandemian hoitamiseen tähtääviä presidentin asetuksia. Tilaisuudessa olivat läsnä myös varapresidentti Kamala Harris sekä johtava lääkinnaällinen neuvonantaja Anthony Fauci.
Joe Biden allekirjoitti torstaina lisää koronapandemian hoitamiseen tähtääviä presidentin asetuksia. Tilaisuudessa olivat läsnä myös varapresidentti Kamala Harris sekä johtava lääkinnaällinen neuvonantaja Anthony Fauci.

Hän myös sanoi, että hän tunsi voivansa puhua Bidenille vapaasti ilman "seurauksia", Reuters kertoo.

– Se on jotakuinkin vapauttava tunne.

– Yksi uusista asioista tässä hallinnossa on se, että jos sinulla ei ole vastausta, älä arvaa. Sano vain, että et tiedä vastausta, Fauci lisäsi.

Faucin mukaan Yhdysvallat on yhä "hyvin vakavassa tilanteessa" pandemian suhteen, mutta viikoittaiset uusien tartuntojen keskiarvot osoittavat, että tartuntamäärät ovat tasaantumassa.

Jos 70–80 prosenttia maan väestöstä saadaan rokotettua loppukesään mennessä, maa voisi Faucin mukaan kokea jonkinlaisen "normaaliuden asteen" syksyyn mennessä.